В Министерството на отбраната бяха отворени офертите на фирмите допуснати до конкурса за доставка на два нови патрулни кораба за военноморските ни сили. Стойността на сделката е близо 1 млрд. лева., а първият кораб трябда да влезе на въоръжение след 2 години.

© БГНЕС

Точно в 10 часа бяха отворени офертите на фирмите, допуснати до конкурса за доставка на нови бойни патрулни кораби. Това са българската "Делфин", немската "Люрсен" и италианската "Финкантиери".

Стойността на сделката е 984 млн. лв., като първият кораб трябва да бъде доставен през 2020 г., а вторият - през 2024 г.

Отварят офертите за патрулни кораби за армията

Отварят офертите за патрулни кораби за армията

В Министерството на отбраната бяха отворени офертите на фирмите допуснати до конкурса за доставка на два нови патрулни кораба за военноморските ни сил...

Зам.-министърът на обраната Анатоли Величков обясни какво ще бъде предназначението на новите кораби.

Анатолий Величков, зам.-министър на отбраната: Борба с надводен, подводен, въздушен противник, контрол на корабоплаването, борба с асиметрични заплахи и способности за радиоелектронна борба.

Победителят в конкурса ще бъде определен на базата на четири критерия:

  • способности на кораба
  • цена
  • индустриално сътрудничество
  • логистична поддръжка.
Три фирми са подали оферти за многофункционален патрулен кораб за ВМС

Три фирми са подали оферти за многофункционален патрулен кораб за ВМС

Три фирми са изпратили оферти по проекта за придобиване на нов многофункционален патрулен кораб за Военноморските сили (ВМС) до края на срока, който и...

Оценката ще бъда на два етапа.

контараадмирал Митко Петев, командир ВМС: Първо ще бъдат оценени техническите характеристики на предложението, след което ще работи комисията по втория период, който фактически ще бъде посветен на оценка на ценовото предложение от страна на участниците.

Контраадмирал Петев уточни, че на 29 май ще бъдат отворени ценовите предложения на трите фирми, след което междуведомствената комисия изготви окончателното класиране, което ще бъде внесено в Министерския съвет.

Депутатите одобриха проект за нови военни кораби

Депутатите одобриха проект за нови военни кораби

290 военни учения са проведени миналата година у нас, което е с 11 % повече от 2016-а, обяви председателят на Комисията по отбрана Константин Попов. Д...