Булевард "Патриарх Евтимий" в София от днес отново е отворен за движение. Той беше затворен повече от една година заради строителството на третия лъч на метрото. Заради липсата на достъп до района, много от търговците там изгубиха своите клиенти. Ще се възстанови ли скоро икономиката в района и как изглежда булевардът след големия ремонт, провериха Тереза Ставрева и операторът Камен Розов.

В последната година празните витрини по иначе оживения булевард в центъра на София са често срещана гледка. Заради ремонта на булевард "Патриарх Евтимий" много от търговските обекти тук са затворили врати.

Мариана Юрукова: Хората бяха принудени да затворят по простата причина, че беше безпредметно да са тук, а и наемите не са малки.

Малкото "оцелели" по време на строителните дейности търговци споделят, че последната година е била изключително трудна за тях. Има и такива, които с отварянето на булеварда, се надяват да дадат нов живот на своя бизнес, като този човек. След година пауза, неговият магазин предстои да отвори врати отново.

Собственик на магазин: След като няма хора, няма кой да влезе в магазина и магазинът не работи.

Краят на ремонта е истинско облекчение и за живеещите в района, под чиито прозорци багерите копаеха повече от година.

Мариана Юрукова: Шумът беше доста неприятен. Това сътресение, което се получаваше от тези големи машини също, но нали е за добро.

Силвия Златарева: Неприятно беше тука да минаваш по стеснения тротоар, но какво да се прави.

Въпреки добрата новина за живеещите в района и за онези, които минават често от там, едната лента на булевард "Патриарх Евтимий" остава затворена, заради строителството на спирките на метрото. Възстановено е еднопосочното движение на успоредния бул."Васил Левски", както и по бул. "Скобелев". Към края на месец юни, Столичната община обаче планира затварянето и на булевард "Прага". Ремонтът там ще включва отсечката от бул. "Скобелев" до бул. "Пенчо Славейков". Очакванията са до есента трасето да бъде готово.