Парламентът прие оставката на депутата Антон Тодоров. Той я подаде в понеделник след като негови думи пред Нова телевизия предизвикаха остри обществени реакции.153-ма депутати гласуваха "за" оставката на Антон Тодоров, 14 бяха "против", а 11 гласуваха "въздържали се". Казусът с оставката даде повод на опозицията да атакуват управляващите, че оказват натиск върху медиите. От ляво заявиха, че е показателно, че тази сутрин пред Министерския Съвет се събраха журналисти на протест в защита на свободата на словото. От ГЕРБ отговориха, че е безпрецедентно депутат да подаде оставка заради интервю, което е дал пред медия. Заявиха също, че свободата на медиите зависи и от журналистите и от собствениците на медии. В хода на дебата от опозицията поставиха въпроса за оставка и на вицепремиера Валери Симеонов.

Пред журналисти в кулоарите на парламента Антон Тодоров заяви, че неговата оставка не е била поискана от премиера и че, не може да се прави паралел с Делян Добрев. От тук нататък, Антон Тодоров смята да се занимава основно с журналистика, да води телевизионно предаване. Каза, обаче че, политиката не е затворена страница за него.

Вижте повече от разменените реплики по време на дебата в парламента.

Драгомир Стойнев, БСП: Само за седмица Антон Тодоров се превърна от "изключителна личност с перфектна аналитичност и пунктуалност", както го определи г-н Цветан Цветанов, до "нежелан колега, който тежи на партия ГЕРБ". Защо, бе, колеги? Нима не нарича той често и цветущо опзицията "убийци"? Нима не громи достатъчно добре комунистите? Също така е важен въпросът и за Валери Симеонов. Защото в момента има протестиращи пред Министерския съвет. Това е също явление, може би на което ще му дойде времето и отново тук ще дебатираме за поредната оставка от страна на правителството или от страна на ПП ГЕРБ".
Йордан Цонев, ДПС: Когато тук преди малко от тази трибуна колегата Стойнев спомена името и на вицепремиера, от ъгъла на националистите се чуха подвиквания и недоволство. Защо, почитаеми колеги националисти? Ето, гледам Ви в очите и Ви питам. Какъв език има вицепремиерът Валери Симеонов? Той не е ли един от тези, които са пионери на този език в България? Защо неговата оставка не е днес на масата тук? Той не беше ли в същото студио? Той не се ли отнесе по същия начин към водещия?
НС прие оставката на Антон Тодоров

НС прие оставката на Антон Тодоров

Депутатите приеха оставката на депутата от ГЕРБ Антон Тодоров. За гласуваха 153 народни представители, срещу 14 против и 11 въздържали се.Тодоров, кой...

Тома Биков, ГЕРБ: Закрихте свободата на словото, но никога в историята на българския парламент депутат не е подавал оставка заради интервю. Това е доказателство, че свобода на словото има, че има сила на медиите. През последните две седмици ставаме свидетели на компроматна атака, която ескалира в компроматна война. И тя има една единствена цел - да свали сегашното демократично избрано правителство. И вие не го криете. Да свали правителството в един момент, в който България ще поеме председателството на Европейския съюз, в който обществото се успокои и хората започнаха да харчат парите си.
Веселин Марешки, "Воля": Ние към тези видове прояви, към "антонтодоровщината" или "валерисимеоновщината", ние няма как да се отнасяме с нищо друго, освен с отвращение и негодувание и възмущение.
Антон Тодоров ще работи като журналист

Антон Тодоров ще работи като журналист

Веднага след гласуваната му оставка, Антон Тодоров направи коментар пред журналисти в кулоарите на парламента. Той заяви, че неговата оставка не е бил...