НОВИНИ

От Москва: След решението на МОК да извади Русия от Зимните олимпийски игри

МОК няма да допусне участието на Русия на Зимните олимпийски игри в Пьончан. Санкциите включват отхвърлянето на спортния министър Витайлий Мутко и президента на РОК Александър Жуков от олимпийското движение. Руски спортисти, чисти от допинг, ще могат да се състезават, но под неутрален флаг. Тези санкции, според руската страна, няма да се отразят на организацията на Световното първенство по футбол. Санкциите обаче повдигат въпроса дали заради тях Русия няма да бойкотира изцяло Олимпийските игри в Пьончан. С повече информация за реакциите в Русия, чуйте нашия пратеник в Москва Методи Манченко.

bnt avatar logo
от Методи Манченко
08:22, 06.12.2017
Чете се за: 01:41 мин.
У нас

Решението е безпрецедентно в новата олимпийска история. До момента на никоя държава не е налагана забраната да дефилира под флага си на олимпийските игри.

Но и нарушението на Русия също е безпрецедентно. Страната и олимпийският комитет на Руската федерация са обвинени, а обвиненията се опират на факти, че има системно нарушаване на допинг правилата, което е покровителствано на държавно ниво. Смята се също така, че са прикривани положителни резултати на руски спортисти от Олимпийските игри в Сочи.

Санкцията идва на фона на излезлите в последно време вече над 20 положителни допинг проби на руски състезатели при повторно тестване на пробите им от игрите от преди почти четири години.

Както Томас Бах подчерта спортисти, които докажат, че са чисти от допинг могат да стартират на в Пьончан под неутрален флаг и под името Олимпийски спортисти от Русия. При победа на такъв спортист обаче няма да звучи руския химн и няма да бъде вдигнато знамето на Русия. Още снощи възникна въпросът каква ще е реакцията от руска страна. Може ли да се очаква бойкот? Въпрос, който поставя атлетите в много трудна ситуация.

Ето какво каза Томас Бах:

Тази санкция трябва да сложи край на един много тъжен период за олимпийското движение. Тя трябва да се случи и да бъде уважена и приета. Тогава ще погледнем напред в чистото бъдеще на спорта. За това МОК взе тези мерки. Систематичните манипулации на антидопинговата система в Русия бяха безпрецедентна атака към интегритета на Олимпийските игри. Именно за това наказахме Руския олимпийски комитет. В същото време обаче зачитаме индивидуалното право на чистите спортисти от Русия да участват в Пьончан.

Смятам, че бойкот на Олимпиадата никога не носи нещо добро, а и не виждам причина сега за това, тъй като чистите от допинг атлетите имат правото да стартират на Игрите. Надявам се, че те ще се възползват от тази възможност да покажат едно ново и чисто поколение руски спортисти. Това е начинът да се изгради мост към чистото бъдеще на олимпийския спорт.

Мненията от страна на гражданите в Русия са разделени:

Това е много лошо. Надявам се това решение да бъде преразгледано и в крайна сметка нашите атлети да се състезават под руския флаг. За мен това са политически санкции срещу Руската държава. Спортистите са просто изкупителни жертви.
Това решение не е честно. Имаше наказания и за спортисти от други страни, но те не получиха забрана. Русия, обаче е изхвърлена отвсякъде- това е абсолютно нечестно. Знам колко тежко е на нашите спортисти, но ние ги подкрепяме и искаме те да ни донесат радост, макар и под неутралния олимпийски флаг.
Съжалявам нашите атлети, които са се готвили цял живот за участие на Олимпийски игри, те обаче трябва да вземат решение. Без знаме и химн - това не е истински отбор.
Както винаги политиката са намесва в спорта. Смятам, че спортистите имат много по-кратък професионален живот от обикновените хора и трябва да участват, дори без руския флаг и химн. Всеки атлет е мечтал за Олимпийските игри и трябва да изживее тази си мечта.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предотвратиха атентат срещу британския премиер Тереза Мей
Предотвратиха атентат срещу британския премиер Тереза Мей
Правната комисия към НС осъществява процедура на диалог с главния прокурор
Правната комисия към НС осъществява процедура на диалог с главния прокурор