От днес до 18 ноември във Висшето транспортно училище в София ще се проведат безплатни уроци за безопасно шофиране при зимни условия. В инициативата "Овладей пътя!" се включват както професионални инструктори, така и дрифт състезатели, които ще предадат уменията си.

Загубата на сцепление на гумите с пътя може да стане дори и със зимни гуми, ако качеството на настилката е лошо. Това каза пред камерата на БНТ основателят на академията за усъвършенствано шофиране Явор Алексов. Обучението, което шофьорите получават, е крайно недостатъчно, допълни той.

Овладяването на автомобила изисква подготовка, а шофьорите трябва да са подготвени за всички сезони и условия,посочи двукратният европейски шампион по дрифт Александър Язов.

Първото нещо, което трябва да се направи, когато се качим в автомобила, е да заемем правилната поза, обясни двукратният европейски шампион по дрифт. Това включва наместване на седалката така, че коленете да са леко сгънати, когато краката са поставени върху педалите. Гърбът трябва да е опрян на седалката, а воланът да е нагласен така, че при с изпъната ръка китката да докосва горната му част. Това дава достатъчно голяма гъвкавост на ръцете. Воланът трябва да се държи с две ръце, защото така те се уморяват по-малко и контролът върху автомобила се подобрява