Само за няколко месеца овощари от Тутраканско са пострадали от набези на неизвестни лица, посегнали на дръвчетата им. Отсечените дървета са били оставени в градините. Въпреки това разследванията са прекратени, а виновни няма.

Тутракан

Наскоро Валентин Солай открива, че 60 дръвчета от осемнадесетгодишната му градина са отсечени. Сред тях, круши, ябълки, сливи и кайсии. Твърди, че врагове няма и недоумява кой и защо му е причинил това.

Валентин Солай - овощар
„Не е с цел огрев, а определено да се навреди, а каква е причината нямам обяснение”.

Овощарят подава сигнал в полицията. Резултат няма, подава жалба и в прокуратурата, но следствието е прекратено.

Валентин Солай - овощар
Никой не е идвал няколко пъти се обаждахме, понеже аз видях дири в съседната нива, която е засята в момента с жито… Казаха, че не може, че това не е доказателство, че не могат да предприемат никакви следствени мерки”.

Поражения има и в градината на Петър Калчев. Преди месец той предупреждава бригадата, която реже пояса в близост до черешите му, да ги пазят. Те се обидили и се скарали. Няколко дни по-късно намира овошките си повалени на земята. Виновни отново няма.

Петър Калчев - овощар
„Това нещо да се отреже поне трябва да са две-три машинки, за да действат толкова бързо, иначе един човек тука два-три часа не може да я свърши тази работа. Дръвчетата са 116, преброихме ги.”

Сред потърпевшите е и Радка Стоянова. Кайсиите и са близо до черешите на Петър. Открадната и е косачката, опожарен е и микробусът ѝ.

Овощарите искат Общината са създаде звено за охрана на ниви и градини, което да се издържа от данъка, който внасят като земеделски производители. Признават, че не са в състояние сами да се справят с опазването на продукцията си.