НОВИНИ

Овощари недоволстват заради ниските изкупни цени и вноса на плодове

Ниските изкупни цени и вносът на плодове убиват родните производители, твърдят от Съюза на Дунавските овощари. По думите им, килограм ябълки от градините се изкупува за не повече от 50 ст. , а на пазара цената достига до 2 лв. 50 ст. За какво настояват градинарите - вижте от прякото включване на Ралица Маринова и нейния събеседник Николай Колев, който е и председател на Съюза на Дунавските овощари.

bnt avatar logo
от Екип БНТ - Русе
07:12, 19.09.2019
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Веселин Ставрев признава, че няма регулация на пазара за крайната цена на ябълките. Той ги купува от борсата за 80 ст. килограма. След това обаче сам прави разчети спрямо разходите, които е направил и евентуалната печалба, която търси. Така килограм ябълки при него стига 2 лв.

Веселин Ставрев, търговец: Всеки си има разходи. Всеки си прави някаква калкулация. Е, има и скъпи ябълки. Италианските ябълки са скъпи. – На каква цена са те? – Около 1,80 е борсовата цена.

Подобна е ситуацията и при други търговци, които признават, че купуват ябълките с близо един лев по-евтино от производители.

Хари, търговец: Зависи и от сорта. Има някои сортове са по-скъпи, някои са по-евтини. Всичко е според качеството и варира и цената. Ами, да е едра, чиста, да узряла, да няма петна, наранявания от градушка, да не е смесено качеството – дребна, едра, средна, да не е всичко на едно място.

Очаква се крайната цена да започне да пада. А купувачите заявяват, че предпочитат да пазаруват директно от производителите.

Цветелина Георгиева: Като няма производители на даденото място, си купувам от прекупвач. Когато имам възможност да избирам, си купувам от производители.

Потребителите са на мнение, че когато пазаруват от производители, се чувстват по-сигурни за качеството на плодовете.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Маскирани нахлуха в детска градина и ограбиха готвачка
Маскирани нахлуха в детска градина и ограбиха готвачка
Ураганът Умберто връхлетя Бермудските острови
Ураганът Умберто връхлетя Бермудските острови