НОВИНИ

Овцевъди от Габровско искат да дарят животни на стопаните в Странджа

Овцевъди от Габровския балкан изразиха готовност да дарят животни на колегите си от Южна България, чиито стада бяха избити при овладяването на заразата с чума. До момента собствениците на пет ферми в района заявиха, че веднага щом бъде разрешено отглеждането на преживини животни в Ямболско, ще закарат по десет женски агнета на пострадалите, за да могат отново да възстановят стадата си. Ситуацията в Странджа отново събуди и някои от наболелите проблеми в бранша.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
06:35, 18.07.2018
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

От няколко дни стопаните в Габровския балкан преживяват тежко случващото се на колегите им в ямболските села, зесегнати от чумата.

Красимир Бурмов - овцевъд: Всеки от тях откъсна по част от сърцето си, за да помогне на нас в случая, да бъде спряно разпространяването на болестта и да бъдат спасени нашите животни, така че няма как някой от нас в момента да не е в състояние да откъсне част от сърцето си и да помогне на тях.
Даниел Бурмов - овцевъд: Нашата ферма дарява 10 женски агнета за разплод на нашите колеги, които помагат заразата да не се разпространи в цялата страна.

Фермерите са категорични, че вече години наред са принудени да оцеляват сами и без адекватна помощ от държавата и за това призовават колегите си от цяла Северна България също да се включат в акцията им.

Красимир Бурмов - овцевъд: Мерките може би са адекватни и навременни, не обаче можем да кажем същото за информираността на нашите колеги и не знам как те са преживяли шока.

Стопаните от Габровско също ще подкрепят протеста на колегите си пред Министерски съвет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
181 години от рождението на Васил Левски
181 години от рождението на Васил Левски
Фермери от цялата страна излизат на протест пред Министерския съвет
Фермери от цялата страна излизат на протест пред Министерския съвет