Овцевъди от Габровския балкан изразиха готовност да дарят животни на колегите си от Южна България, чиито стада бяха избити при овладяването на заразата с чума. До момента собствениците на пет ферми в района заявиха, че веднага щом бъде разрешено отглеждането на преживини животни в Ямболско, ще закарат по десет женски агнета на пострадалите, за да могат отново да възстановят стадата си. Ситуацията в Странджа отново събуди и някои от наболелите проблеми в бранша.

От няколко дни стопаните в Габровския балкан преживяват тежко случващото се на колегите им в ямболските села, зесегнати от чумата.

Красимир Бурмов - овцевъд: Всеки от тях откъсна по част от сърцето си, за да помогне на нас в случая, да бъде спряно разпространяването на болестта и да бъдат спасени нашите животни, така че няма как някой от нас в момента да не е в състояние да откъсне част от сърцето си и да помогне на тях.
Даниел Бурмов - овцевъд: Нашата ферма дарява 10 женски агнета за разплод на нашите колеги, които помагат заразата да не се разпространи в цялата страна.

Фермерите са категорични, че вече години наред са принудени да оцеляват сами и без адекватна помощ от държавата и за това призовават колегите си от цяла Северна България също да се включат в акцията им.

Красимир Бурмов - овцевъд: Мерките може би са адекватни и навременни, не обаче можем да кажем същото за информираността на нашите колеги и не знам как те са преживяли шока.

Стопаните от Габровско също ще подкрепят протеста на колегите си пред Министерски съвет.