НОВИНИ

​Ожесточена стрелба в Кот д'Ивоар при операция на армията за потушаване на бунт

Ожесточена артилерийска стрелба отеква в столицата на Кот д'Ивоар Абиджан и в град Буаке при операция на армията за слагане край на продължаващ четвърти ден бунт на войници заради неизплатени бонуси.

bnt avatar logo
от БТА
11:39, 15.05.2017
Чете се за: 00:46 мин.
По света
​Ожесточена стрелба в Кот дИвоар при операция на армията за потушаване на бунт

Правителствени части предприеха вчера настъпление към епицентъра на бунта - Буаке - и през нощта там, както и във военни лагери в Абиджан, се чуваше спорадична стрелба. Рано тази сутрин размяната на огън се е усилила. Ожесточена стрелба се чува днес и в град Далоа, важен търговски център за производителите на какао от западните райони.

"Чух гърмежи от стрелба с автомати "Калашников", както и с тежко оръжие. Тя започна към 5 часа сутринта и е силна", каза жител на Абиджан, който живее близо до американското посолство и президентската резиденция.

Друг жител на столицата каза, че разбунтувалите се войници са дошли от най-големия военен лагер в страната и са издигнали барикади, блокиращи основните пътни артерии в източните части на града.

"Масирана стрелба се чуваше откъм северния подстъп към града и в центъра. После тя малко намаля, но още се стреля", казаха източници от Буаке.

Бунтовниците искат да получат бонусите, обещани им от правителството при бунтовете, разтърсили страната през януари. В четвъртък на церемония в присъствието на президента Уатара и други военнослужещи, които искат да се сложи край на протеста, представител на разбунтувалите се обяви, че те оттеглят финансовите си искания. Вместо да успокои обстановката, церемонията отприщи ново недоволство в западноафриканската страна, която пострада тежко от срива в цените на какаото.

Кот д'Ивоар е най-големият производител на какао в света и това производство е жизненоважно за икономиката й.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГДБОП не работи по информация за хакерска атака в България
ГДБОП не работи по информация за хакерска атака в България
Курбан за здраве в Сливо поле от християни и мюсюлмани
Курбан за здраве в Сливо поле от християни и мюсюлмани