НОВИНИ

Пакет "Мобилност" влиза в залата на Европарламента в понеделник

Пакет "Мобилност" влиза в залата на Европейския парламент в понеделник. Предложението е на председателя на либералите в Европарламента Ги Верхофстад, научи БНТ.

bnt avatar logo
от БНТ
12:02, 21.03.2019 (обновена)
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Пакетът трябва да бъде гласуван на предпоследната сесия за този мандат, идната седмица в Страсбург.

Предложеният пакет "Мобилност I" предизвика недоволството на българските превозвачи и техни колеги от други източноевропейски страни. Той предвижда камионите да се връщат у дома на всеки четири седмици, а самите шофьори да нямат право да спят в кабините, а да нощуват в хотел. Ако предложенията, станали известни като "Пакета Макрон" влязат в пленарна зала, превозвачите готвят нови протести в сряда в Страсбург.


;

По-рано днес премиерът Бойко Борисов, който е в Брюксел за срещата на върха на лидерите на Евросъюза, разговаря по темата с председателя на парламента Антонио Таяни. По думите на българския министър-председател влизането на пакета е нарушение на правилника, защото за първи път в пленарна зала ще влезе текст, който е бил отхвърлен от транспортната комисия. Таяни посочи, че е предложил отлагане, но то е отхвърлено от либералите и социалистите.

Борисов и Таяни откриха бронзов бюст и плоча на Атанас Буров.За пръв път в историята на институциите на ЕС част от тяхна сграда ще носи името на български демократ и държавник.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Меркел до последно ще се бори срещу Брекзит без правила
Меркел до последно ще се бори срещу Брекзит без правила
Пътнически автобус се вряза в пешеходци в Истанбул
Пътнически автобус се вряза в пешеходци в Истанбул