НОВИНИ

Пакетът "Макрон": Какви са сценариите?

Унгария е изразила готовност да подкрепи България в по-нататъшните й усилия против приемането на пакета "Мобилност 1". Въпросът е обсъден на работна среща между вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и министъра на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто. И двамата министри са били единодушни, че в този си вид пакетът "Мобилност" нарушава правата на европейския пазар като предлог се използва защитата на социалните права на шофьорите.В студиото на Сутрешния блок темата дискутираха евродепутатите Андрей Ковачев, ГЕРБ/ЕНП и Петър Курумбашев, БСП/ПЕС.

bnt avatar logo
от БНТ
09:27, 18.01.2019
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Протестът в Брюксел беше един "допълнителен сигнал към колегите и в Транспортната комисия, и ръководителите на политическите групи в Европейския парламент, че това е несправедливо и мисля, че беше постигнат добър резултат със съвместните усилия на всички колеги, с усилията и на българското правителство, че този пакет в мандата на сегашния парламент няма как да бъде приет и ще остане за следващия мандат", посочи Андрей Ковачев.

Петър Курумбашев призова българските шофьори и превозвачи да дойдат отново в Брюксел следващия месец.

"Ние много ще се радваме този натиск да не бъде една еднократна проява, а да бъде постоянен. След като мина това гласуване, което не беше щастливо и за колегите от т. нар. "Пътен алианс", т.е. нашите опоненти, имаше пък протести от другата страна, имаше блокирания на границата между Белгия и Германия и техните колеги са активни всеки ден", каза той и отбеляза, че за тях е по-удобно, защото са на терен.

По повод на това, че е приет най-неудобният вариант, който е за връщане на камионите, той беше категоричен, че това е чист протекционизъм.

"Мисля, че затова много остро реагират моите колеги, защото е нарушено чувството за справедливост - когато западни компании правят бизнес в България имаме общ пазар, когато наши компании правят бизнес на Запад се оказва, че има едни правила, които трябва да се спазват", допълни той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Почина футболната легенда Иван Вуцов
​Почина футболната легенда Иван Вуцов
Ваксината срещу варицела ще влезе в имунизационния календар до 2020 година
Ваксината срещу варицела ще влезе в имунизационния календар до 2020 година