НОВИНИ

Пакистан почете паметта на Беназир Бхуто 10 години след убийството ​ѝ​

Хиляди хора се събраха на поклонение пред гроба на бившата министър-председателка на Пакистан Беназир Бхуто десет години след убийството ѝ, предаде Франс прес. Според местни телевизии около 20 000 души са се събрали в село Гархи Кхуда Бакш, родното място на рода Бхуто, на около 450 км от Карачи. Тълпата размахваше черно-зелено-червени знамена, цветовете на Пакистанската народна партия, партията на рода Бхуто, основана от дядото на Беназир, Зулфикар Али.

bnt avatar logo
от БТА
21:38, 27.12.2017
Чете се за: 00:50 мин.
По света
пакистан почете паметта беназир бхуто години убийството ​ѝ​

Беназир Бхуто е избирана два пъти за премиер на Пакистан и е първата жена в съвременната история, която е ръководила мюсюлманска държава. Загива при самоубийствен атентат в Равалпинди на 27 декември 2007 г.
Според най-широко приетата версия нападателят я прострелял във врата, а след това задействал бомбата си в близост до автоколоната ѝ. Освен Беназир Бхуто в атентата са убити още 24 души.

Тогавашният президент на Пакистан Первез Мушараф е заподозрян в участие в заговор за убийството на съперничката си преди избори. "Убиец, убиец, Мушараф убиец!", скандираха присъстващите, включително синът на Беназир - Билавал Бхуто, застанал на подиум близо до гроба. Пакистанското правосъдие през 2013 г. обвини Мушараф в убийството на Бхуто и конфискува имуществото му, а през август т.г. го обяви за беглец от закона. Бившият президент живее в Дубай. Мушараф отрича да е замесен в събитията, довели до атентата, който предизвика дълги месеци хаос в Пакистан.

След убийството на Бхуто режимът на Мушараф обвини за него тогавашния водач на пакистанските талибани Байтула Мехсуд, който отрече да е замесен. Мехсуд е убит от американски безпилотен самолет през 2009 г.
През 2010 г. ООН обвини в доклад правителството на Мушараф, че не е осигурило подходяща охрана на Бхуто и подчерта, че смъртта ѝ е можело да бъде избегната. Към днешна дата по делото за убийството на Бхуто са осъдени само двама полицаи на по 17 години затвор за ненадлежно съхраняване на местопрестъплението, което е било измито с водоструйка два часа след убийството и оттам са събрани твърде малко улики.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Киев е предал на проруските сепаратисти 233 пленници и е получил от тях 73-ма
Киев е предал на проруските сепаратисти 233 пленници и е получил от тях 73-ма
​Канада преживява безпрецедентна по обхват и продължителност студена вълна​
​Канада преживява безпрецедентна по обхват и продължителност студена вълна​