Пакистанските власти спират движението на така наречения „Тарски експрес” – втората железопътна връзка, свързваща Пакистан с Индия. Пакистанският министър на железниците Шейх Рашид Ахмед заяви, че заради кашмирската криза движението му ще бъде спряно.

Тарският експрес е наречен така заради пустинята Тар, разположена на границата между двете държави.

Властите в Пакистан спряха преди дни известния експрес Самджхаута или „Влака на помирението", пътуващ между Лахор и граничния индийски град Атари.

За последно този влак беше спрян през февруари, когато двете държави бяха на ръба на въоръжен конфликт заради обстрела на индийски военни от пакистански бойци в щата Джаму и Кашмир.

В понеделник президентът на Индия Рам Натх Ковинд подписа указ за отмяна на специалния статут на щата Джаму и Кашмир. В съответствие с инициативата на федералното правителство, на негово място ще бъдат създадени две съюзни територии с по-малко права, отколкото има един щат. На следващия ден парламентът одобри тази инициатива.

Съседен Пакистан, който традиционно поддържа мюсюлманското малцинство в Индия, живеещо на територията на Кашмир, се обяви решително против тази стъпка. Министър-председателят Имран Хан разпореди създаването на специална комисия за изработване на правен, политически и дипломатически отговор на решението на Индия за Джаму и Кашмир. Исламабад обяви, че понижава нивото на дипломатическите отношения с Индия, преустановява търговските връзки и ще преразгледа двустранните споразумения с нея.

Нараства напрежението между Индия и Пакистан заради Кашмир

Нараства напрежението между Индия и Пакистан заради Кашмир

Напрежението между Пакистан и Индия нараства след отнетия специален статут на щата Кашмир, оспорван от двете страни. ООН изрази загриженост за човешки...