НОВИНИ

Паленето на стърнища е сред най-честити причини за пожарите в Благоеврадско

От началото на годината в област Благоевград има регистрирани 500 пожара, като 50 от тях са със сериозни материални щети. Най-често причина за възникналите пожари са паленето на земеделски стърнища, нерегламентираните барбекюта на открито и захвърлени цигари.

bnt avatar logo
от БНТ
10:44, 31.08.2019
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

В Благоевградския регион вследствие от пожари са унищожени десетки горски и земеделски масиви с овощни дръвчета. Причината за почти половината от инцидентите са в резултата от проявена човешка небрежност при боравене с огън.

инсп. Боян Обецанов, Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението"- Благоевград: Да палят барбекюта на обозначени за това места, като също така да съблюдават вятъра, дали има вятър, и се обособят с вода наблизо, или други подръчни средства за гасене. Също така, при навлизане в гората или селскостопански гори, е необходимо колите да са с изправни уредби за недопускане на искри.

По поречието на река Благоевградска Бистрица ежедневно се срещат туристи, които търсят прохлада и си устройват пикник с барбекю на открито.

Светослав Грозданов: Не си позволяваме да палим извън района, защото точно една искра, един вятър или съвсем леко да пламне - после няма гасене.
Десислава Малинова: Изхвърлените боклуци и стъклото, което действа като лупа, също са предпоставка за горски пожари.

От Регионалната дирекция в Благоевград съветват ако забележим огън в гората, незабавно да сигнализираме на телефон 112.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Роботи и изкуствен интелект - решения за проблема с кадрите в туризма
Роботи и изкуствен интелект - решения за проблема с кадрите в туризма
Джеймс Камерън обмисля изцяло нова трилогия за Терминатор
Джеймс Камерън обмисля изцяло нова трилогия за "Терминатор"