Палестинците разкритикуваха изявлението на висш американски представител от Белия дом, че Стената на плача трябва да остане под израелски контрол, предаде Франс прес. Това изявление бе направено вчера след ден на нови протести и сблъсъци в палестинските територии срещу обявеното от Доналд Тръмп решение за признаване на Ерусалим за столица на Израел.

© БТА

Стената на плача се намира в Източен Ерусалим, палестинския сектор на свещения град, анексиран от Израел, припомня Франс прес. "Ние няма да приемем никакво изменение на границата на Източен Ерусалим, който е окупиран от 1967 г.", заяви Набил Абу Рудейна, говорител на палестинския президент Махмуд Абас.

Според него изявлението на американския представител, пожелал да остане анонимен, показва, че американската администрация още веднъж се е самоизкюлчила от мирния процес. Рудейна разкритикува като напълно неприемливо продължаването на тази американска политика за признаване на Ерусалим за столица на Израел или за преместване на американското посолство в Ерусалим.

Вчера висшият представител на Белия дом каза: "Не предвиждаме сценарий, при който Стената на плача да не е част от Израел". Стената на плача е най-святото място, на което евреите могат да се молят и се намира в района на Площада на джамиите, което пък е третото най-свято място за исляма. Палестинците искат Източен Ерусалим, в който е Стената на плача, да стане столица на тяхната бъдеща палестинска държава.