Палмово дърво с банани стана атракция в кюстендилското село Бараково. Могат ли да се отглеждат банани у нас, разказват Десислава Малинова и Любен Панков.

Бараково, Кочериново

Първата палма в дома на семейство Катя и Георги Христови е засадена преди 6 години. Донася я техният син от Поморие. Почти на шега те започват да се грижат за тропическото растение. Едва тази година обаче то ги дарява с плод.

Георги Христов: Грижите са като се увива зимно време. Реже се отгоре на два метра някъде. Увива се във филц, го увиваме ние или в одеяло и отвънка слагаме найлон. И така го запазваме за другата година.

На банановата реколта се радват всички в селото, а собственикът на растението не отказва да даде разсад от него и на съседите си.

Георги Христов: Който иска, винаги е дадено и има още за даване, някой, ако иска, може да заповяда да си вземе, ние немаме нищо против.
Снежана Георгиева, съседка: Много се радваме, много е хубаво, красиво, идеално.
Дали ще станем ние бананова република?
А може, тука квартала може и да стане.
Катя Христова: Радват му се много, снимат, много му се радват. Надяваме се зимата да дойде и да откъснем на децата.

Освен банани в градината на семейство Христови има и лимони. За своята екзотична градина семейство Христови разказват, че отглеждат с много любов, а растенията им се отплащат с красотата и плодовете си.