НОВИНИ

Паметник на Васил Левски бе открит в Пещера

Скулптурната композиция "Клетва на Васил Левски" беше открита с почетен караул снощи в Пещера по повод 180 г. рождението на Васил Левски. Паметникът е изработен от скулптура Спас Киричев, а средствата за изграждането му бяха събрани с дарения по идея на Общински комитет "Васил Левски".

bnt avatar logo
от Източник: БТА
14:50, 22.07.2017
Чете се за: 00:49 мин.
Още
Паметник на Васил Левски бе открит в Пещера

"Винаги съм се страхувал да говоря за Левски. Не защото е сложен, а защото е съвършен", каза в словото си кметът на община Пещера Николай Зайчев. "Едно приближаване до него винаги трогва и смущава. Не защото е безсмъртен, а защото е във висша степен морален. Така той ни даде в едно и също време най-чистото усещане за подвига и най-страшното усещане за цената на предателството. "Неговата бесилка стана нашият кръст", добави кметът. "Заради теб, Апостоле, поех инициативата и в нашия град да има твой паметник. Убеден съм, че най-красивите слова, казани за теб, са винаги недостатъчно красиви. Не защото си претенциозен, а защото си свят. Затова от днес нататък ти ще ни гледаш от тук и ще ни напомняш за делото и за България. А ние, ще се опитаме да се мерим и сравняваме с теб", каза още Зайчев.

Гости на откриването бяха народният представител Десислава Костадинова, областният управител Стефан Мирев, заместник-министърът на МВР Стефан Балабанов, кметът на община Карлово Емил Кабаиванов, председателят на Общобългарски комитет "Васил Левски" Васил Василев, бригаден генерал Явор Матеев, командир на 68 бригада "Специални сили".

От името на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, кметът Николай Зайчев получи специална грамота за това, че е бил основен инициатор за изграждането на паметник на Левски.

Поздравителни адреси изпратиха председателят на Народното събрание Димитър Главчев и заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха тялото на Кристиян, който блъсна с колата си туристи в Триград
Откриха тялото на Кристиян, който блъсна с колата си туристи в Триград
Идентифицирана е 16-годишната германска джихадистка, открита в Мосул
Идентифицирана е 16-годишната германска джихадистка, открита в Мосул