Паметникът на Асеневци във Велико Търново се руши и има опасност да рухне, сигнализираха потребители във Фейсбук. Проверка на "По света и у нас" установи, че по монумента наистина има цепнатини и корозии, но няма опасност той да рухне. Внушителният паметник на Асен и Петър се намира в центъра на града и заедно с крепостта Царевец и църквата „Свети 40 мъченици" е сред знаковите културни-исторически обекти в града.

Паметникът „Асеневци" е издигнат през 1985 година, в чест на 800 години от въстанието на братята Асен и Петър. Специалисти казват, че действително, по него има цепнатини и корозии, но са категорични, че паметникът няма да рухне.

Ганчо Карабаджаков, заместник-кмет Община Велико Търново: Имаше проблем с пространството около паметника, там са наредени павета, има отводнителни шахти, които бяха от времето амортизирани, оправиха ги от ВиК, проблемът е отстранен.
Мартин Митев, дирекция „Култура" община В.Търново: Все пак са минали 30 години. За тях всеки един материал, независимо дали е камък, метал, той подлежи на атмосферните влияния, той корозира с времето. Като цяло не можем да говорим за сериозни проблеми по паметника.

Автор на паметника е известният български скулптор Крум Дамянов.

От Общината са го уведомили за състоянието на монумента и до дни той ще пристигне с представители на техническия екип на място.

Ганчо Карабаджаков, заместник- кмет на Велико Търново: Той ще дойде тези дни и ще огледа, за да види дали има някакъв проблем, който предполага някаква намеса!

Във Велико Търново и близките села има над 500 паметници, релефи, бюстове и паметни плочи. Комисия обследва състоянието им и издава предписания, ако се налагат ремонти и реконструкции.