Паметникът на Бенковски - един от символите на Копривщица - има спешна нужда от реставрация. Пари от общинския бюджет няма. За да съхранят историческото и културно богатство на града от общината започнали да събират дарения, но средствата са крайно недостатъчни. Сега обръщат поглед с очакване към държавата.

Копривщица

Кунка Неделева - директор на ,,Дирекция на музеите", гр. Копривщица: Аз не мога да си представя Копривщица без големия монумент на "човекът що даде фаталния знак" - Георги Бенковски.

Той бди над Копривщица и напомня за онова време, когато свободата струвала човешки животи.

Построен през 1976 г., паметникът е устоял на всички капризи на времето - студ, сняг, пек. Но за тези 42 години не е реставриран нито веднъж.

Генчо Герданов - кмет на Копривщица: Виждате, че е построен върху 5 морени, които символизират 5-вековното турско робство. Сега състоянието не му е добре. Поддържаме го. Както виждате, чисто е, но самите морени, самият скулптор миналата година дойде и със сълзи на очите... предлага да обърнем внимание, защото той знае цялата структура на паметника.

Констатирал - реставрация е категорично наложителна. Паметникът е изграден от гранитни блокове. Но заради продължителни дъждове, така и не успели да свържат отделните части със скоби, налети с олово, което е и най-дълготрайно. Вместо това - налели ги със смола.

Кунка Неделева - директор на "Дирекция на музеите", гр. Копривщица: Затова успоредно на старите скоби трябва да се поставят нови, фиксирани с олово. Не само паметникът се нуждае от бърза и спешна реставрация и консервация, но също и панорамната площадка. Би могло да се помисли и за осигуряване на най-вече по-добър достъп за по-възрастни хора и деца.
Генчо Герданов - кмет на Копривщица: Не по-малко от 50-60 000 лева, не по-малко - това е минимумът, който е необходим.

От общината са разкрили банкова сметка за дарения - разчитат на родолюбиви българи, но и на държавата.