Символът на Русе – Паметникът на Свободата, се нуждае от спешен ремонт. За това сигнализира един от лицензираните художници-реставратори. От консервация се нуждаят както гранитните плочи, така и металните части на монумента.

Подробности вижте в прякото включване на Роман Сушков.

Русе

Преди 9 години Паметникът на Свободата в Русе беше ремонтиран, но тогава не е направена консервация на каменната конструкция и металната скулптура. А най-вече заради големите температурни разлика през лятото и зимата е нарушена полировката на гранита, която играе ролята на патина и има защита функция.

Ясен Янков - художник-реставратор: И петната, които са образувани, където са образувани, растат със сантиметри… сантиметрите са много. Консервацията е най-важното нещо. Не го ли спрем този процес, който работи, ще се увеличават вече в пъти, площите, които са нарушени.

Водата, освен че прониква в пукнатините и ги разширява, разяжда и железните елементи.

Ясен Янков - художник-реставратор: И тези железни шпилки са оказали много лошо влияние върху повърхността, първо - на релефите, и второ - върху камъка. Тази ръжда, която е текла си личи надолу по целия паметник, цветът на гранита вече променен.

Според експертите , за да се ограничат щетите, реставрацията трябва да се направи час по-скоро. От Община Русе казаха, че в бюджета за следващата година е заложено изготвяне на инвестиционен проект за реставрация и консервация на Паметника на Свободата. Той е построен преди 110 години с дарения в памет на поборниците и опълченците, участвали в Руско-турската освободителна война. Проектът е на известния италиански скулптор Арналдо Цоки.

Паметникът на свободата в Русе е висок общо 18 метра, а почти 4-метровата бронзова статуя е шедьовър на прочутия италиански скулптор Арналдо Дзоки.

Монументът е на 110 години и прославя опълченците, загинали в Руско-турската освободителна война.

Последният основен ремонт е бил през 2010 г. Какво обаче тревожи художника-реставратор, вижте повече във видеото!