НОВИНИ

Паметниците, които разделят САЩ

Американският президент вместо да потуши, разпали още повече напрежението на расова основа в Съединените щати. Тръмп отново заяви, че виновни за протестите, довели до насилие, в Шарлотсвил по повод свалянето на паметник на историческа личност от ерата на Конфедерацията, са и двете страни - привържениците на крайнодесни идеи и антирастисти. Защо тези паметници разединяват американското общество - разказва Тоня Димитрова.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
19:41, 16.08.2017
Чете се за: 01:10 мин.
По света

На 17 юни 2015г. 21-годишният Дилан Рууф отива в църква в Чарлстън и убива 9 чернокожи. Шокиращият акт разтърсва Америка с хладнокръвната си бруталност. По-рано Дилан, вдъхновен от расистки групи, казва на приятелите си, че иска да започне "война между расите".

Дилан обаче, провокира нещо напълно различно. След ужасяващото масово убийство на расистка основа в Съединените щати започва едно ново движение - за премахване на паметниците от ерата на Гражданската война.

Златната ера на издигането на паметници започва през 1890-та година - 25 години след края на Гражданската война и след края на съществуването на Конфедеративните американски щати - обединение на 11 щата по време на конфликта.

Първите паметници са дело на организация, наречена Обединени дъщери на Конфедерацията, в която членуват истинските дъщери на войниците, били се на страната на Юга. Със статуите се утвърждава и митът за благородната кауза на южняците - хора, били се за земята и правата си, потъпквани от федералното правителство и Севера. Генерал Робърт Лий е една от ключовите фигури в Гражданската война - романтичен символ на изгубената кауза за белите южняци.

И макар сега премахването на негови паметници да провокира истинска буря в редица градове в южните щати, преживее самият той е бил против издигането на статуи. За някои тези монументи почитат историята, за други - те са символ на расизма и на тъмното наследство от робството в Съединените щати.

Насилието в Шарлотсвил, Вирджиния е отражение на дълбоковкорененото расово разделение в американското общество, а с изказванията на Доналд Тръмп белите расисти живеят с мисълта, че лидерът на държавата е на тяхна страна, твърдят американски анализатори.

Тод Гитлин - професор по журналистика и социология в Университета Колумбия: "Символично това, което се случи е изригване на крайнодесните, които бяха култивирани и окуражавани от Доналд Тръмп. Те се усещат освободени."

Поддържниците на идеята за превъзходството на белите, обаче, се оказаха губещи. Насилието в Шарлътсвил не само не спря свалянето на паметници, но дори го ускори. Само за една нощ в Балтимор бяха свалени 4 паметника от ерата на Конфедерацията, планирани са още демонтажи. А в Дърам, Северна Каролина, хората взеха нещата в свои ръце и събориха сами статуя на войник от армията на Конфедерацията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест срещу разрушаването на част от улица Майор Първан Тошев
Протест срещу разрушаването на част от улица "Майор Първан Тошев"
Внос на ябълки от Полша застрашава българските производители
Внос на ябълки от Полша застрашава българските производители