НОВИНИ

Паметно издание на „Пловдив джаз фест"

Едно от най-паметните издания на джаз фестивала в Пловдив завърши снощи. Изминалите четири дни под тепетата гостуваха ред световни музиканти.

bnt avatar logo
от БНТ
10:23, 05.11.2017
Чете се за: 00:53 мин.
Още

Ценители от всички краища на страната дойдоха на „Пловдив джаз фест", за да видят и чуят Джошуа Редман, едно от епохалните имена в музиката днес.

Джошуа Редман: Толкова съм щастлив, че мога да правя именно това, което правя. Без значение колко е трудно всичко извън музиката. Когато съм на сцената за 75 или за 90 минути всяка вечер с великолепни музиканти, да свиря музиката, която обичам и да я свиря за хората, няма нищо по-хубаво от това, не бих го сменил за нищо на света.

Сред звездните гости тази година беше още пианистът и визуален артист Джейсън Моран, който направи неповторим трибют на своя кумир Телониъс Монк, заедно с още седем изключителни музиканти от Ню Йорк.

Най-емоционалният концерт бе на Дони Макаслин, с когото легендата Дейвид Бауи си сътрудничи за своя последен албум.

Дони Макаслин: Дейвид работеше съвместно с Мария Шнайдер, както е известно. А аз съм свирил с нейната група дълги години. Мария е пуснала на Дейвид мой запис и му е предложила да направи проект с мен и моята група. Веднъж двамата дойдоха на наше клубно участие. Скоро след това получих имейл от Дейвид Бауи с покана за съвместна работа.

В петък вечер артистичният директор на фестивала Мирослава Кацарова връчи специална награда посмъртно на певицата Андрония Попова, когато на сцената бяха някои от най-близките й творчески спътници. Снощи бе обявен и фестивалният приз за цялостен принос в джаза. Негов носител е основателят на легендарната група „Бели, зелени и червени" Веселин Николов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кампания за разделно събиране на отпадъци Хартиена война започва в Пловдив
Кампания за разделно събиране на отпадъци "Хартиена война" започва в Пловдив
Цвета Караянчева: Нинова и Радев имат сантимент един към друг
Цвета Караянчева: Нинова и Радев имат сантимент един към друг