В Панагюрище днес беше кулминацията на честванията по случай 141 години от Априлската епопея. На централния площад "20 април" се събраха стотици българи, за да почетат паметта на загиналите в Априлското въстание. БНТ излъчи пряко традиционният митинг-заря.

Панагюрище

Честването започна с посрещане на главното знаме на Априлското въстание и изнасяне гирлянда на славата. Президентът Румен Радев отдаде почит пред националното знаме, обходи и поздрави четирите представителни роти от Четвърти артилерийски полк в Асеновград, които са строени на площада. Държавният глава прие почетния строй от командващия зарята майор Недялко Киров.

"Тук, на този ден, преди 141 години няколко младежи с цървули и кремъклийки се обявиха за свободни, писмото от Копривщица за тях е зов на съдбата", припомни президентът Румен Радев в тържественото си словото по случай 141 години от Априлското въстание в Панагюрище.

Румен Радев, президент на Р България: След Априлското въстание не остават паметници на български победи, остават костници в Батак, в Черепишкия и Дряновския манастир. Това е въстание на осъзнатата саможертвата в името на свободата, обречен бунт на селяни, даскали, занаятчии и попове. Писателят Георги Марков ще го нарече въстание на поети. Тези луди глави са вечното вдъхновение на нова България. Оттогава измина повече от век, делят ни няколко войни, възходи и катастрофи, несбъднати идеали, но никое поколение не се отрече от тези мъченици на свободата. Те са нашите благородници, които вместо замъци ни завещаха костници. И онзи непокорен, борбен дух, който и днес гори в българското сърце. Априлското въстание е нашата непреходна митология за чистите духом, които с черешови топчета будеха духа на Европа и Русия. Поклон и вечна памет на героите от април 1876. Да живее България!

На централния площад "20 април" присъстваха още Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, народни представители, областният управител на Пазарджишка област, кметове на възрожденски градове, общественици и висши военни.

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев ще участва утре - 2 май, в националния събор-поклонение в местността "Оборище" по повод на 141-та годишнина от Априлското въстание.

Честването ще започне в 11.00 ч. с тържествен молебен-водосвет. Димитър Главчев ще произнесе слово и ще поднесе цветя пред паметника "Оборище".

225 самодейци пресъздадоха Априлското въстание в Копривщица

225 самодейци пресъздадоха Априлското въстание в Копривщица

141 години от гръмването на първата пушка на Априлското въстание в Копривщица. Хиляди българи въстават срещу османските поробители, но са обречени на...

Копривщица отбеляза 141 години от Априлската епопея

Копривщица отбеляза 141 години от Априлската епопея

Копривщица отбеляза 141 години от Априлската епопея на площад "20-ти априлий". На събитието и по случай празника на града присъстваха вицепрезидентът...

Клисура отбелязва 141 години от Априлската епопея

Клисура отбелязва 141 години от Априлската епопея

Клисура отбелязва 141 години от Априлската епопея. Освен на легендарния герой Иван Танков-Боримечката, градът е родно място и на българката, която изв...