НОВИНИ

"ПАНАМАГЕЙТ": Кой и как пере пари и укрива данъци?

Световният скандал №1 - "Панамагейт". Продължило повече от година, глобално журналистическо разследване разкрива как ключови политически фигури, техни близки и световни знаменитости, са укривали данъци за милиони. Кои са имената, замесени в скандала с офшорните схеми, какъв е механизмът на финансовата измама и как се стига до разкритията?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:11, 04.04.2016 (извънредно)
Чете се за: 01:42 мин.
По света

Какво е общото между украинския премиер Петро Порошенко, саудитския крал Салман, бащата на британския премиер Дейвид Камерън и футболната звезда Лео Меси? Всички те са се възползвали от услугите на адвокатска кантора в Панама, която, оказа се - е най-големия експерт в създаването на офшорни или "кухи фирми". Скандалът, който бързо получи името "Панамагейт", се разрази, след изтичането на повече от 11 млн документи от архива на панамската фирма "Мосак Фонсека". Юристите от Панама са помогнали на повече от 214 хиляди компании от над 200 държави по целия свят да укриват данъци в офшорни сметки. Най-често дестинациите, превърнали се в данъчен рай са Швейцария, Кипър и няколко острова - бивши британски колонии.

;

Имената на някои от замесените в скандала, станаха причина той да прикове вниманието на целия свят. Президентите на Аржентина и на Украйна, бивши и настоящи премиери от Грузия, Исландия и Ирак са малка част от хората, укривали богатство. Скрити активи имат и новoизбраният саудитски крал Салман, президентът на Обединените арабски емирства и бившият емир на Катар.

Джералд Райли, Международен Консорциум на Разследващите Журналисти:

"Това, което е най-смущаващо, е мащабът на този скандал. Става дума за огромни индустрии и огромни суми пари."

Офшорните фирми сами по себе си не са незаконни. Те обаче дават възможност да се извършват финансови транзакции, така, че следите на собственика на парите да изчезнат. С други думи - става дума за пране на пари, укриване на доходи и източване на държавни бюджети. Всичко това - в огромни размери.

;

Връзка в панамската схема имат 12 бивши и настоящи държавни глави, популярни личности, членове на ФИФА, а също и лица, от кръга на руския президент Путин. Братовчеди на сирийския президент Башар Асад също са в списъците, което според анализатори сочи, че тепърва ще стават ясни много по-тежки престъпления, прикрити благодарение на панамската схема.

Робърт Палмър, член на организация срещу корупцията в банковия сектор:"

Не всички, чиито имена са в списъците, са престъпници. Но когато говорим за финансови измами, със сигурност говорим за престъпление. От това, което видяхме, поне 20 от имената, замесени в схемата, са хора и организации, обект на международни санкции."

С информацията се сдобиват първо от германския вестник "Зюддойче цайтунг", а в продължилото близо една година разследване се включват над 80 медийни организации. Повече от година отнема на разследващите журналисти да прегледат хилядите имейли, банкови документи и клиентска информация. От адвокатската фирма "Мосак Фонсека" отричат да са направили нещо незаконно.

Рамон Фонсека, съосновател на "Мосак Фонсека"

"Ние сме компания с близо 40 години опит и никога не сме извършвали нещо нередно. Всички тези имена, за които се говори... Футболисти, политици, мафиоти... тези хора не са наши клиенти. Нямаме нищо общо. Признавам обаче, че очевидно срещу базата данни на компанията ни е имало хакерска атака."
;

Мащабът на разкритията е огромен, а изтеклата информация надминава в пъти обема на предишни разкрития като Уикилийк и документите, направени публични от бившия агент от тайните служби - Едуард Сноудън.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама останаха в надпреварата за главен архитект
Двама останаха в надпреварата за главен архитект
Дари косата си. Някой има нужда от нея
Дари косата си. Някой има нужда от нея