НОВИНИ

"Панамските документи" изцяло достъпни

Международният консорциум на разследващите журналисти предостави свободен достъп до милионите Панамски документи. От 21 часа българско време огромната база данни е отворена за търсене, съобщи на сайта си организацията от Вашингтон.

Фани Аронова
от Фани Аронова
22:08, 09.05.2016
Чете се за: 00:30 мин.
По света
панамските документи изцяло достъпни

Огромният масив от данни, станал известен като "Панамските документи", вече е на разположение на всеки, който пожелае да се зарови в него. Търсенето няма да е лесно - става дума за около 11.5 млн. документи на панамската адвокатска фирма "Мосак Фонсека". Анонимен източник ги предостави на "Зюддойче цайтунг", а германският ежедневник ги сподели с журналистическия консорциум.

Извън световния отзвук, какъв е ефектът от най-мащабното изтичане на данни до момента? Информациите за връзки с офшорни зони предизвикаха множество разследвания. Стигна се до оставката на исландския премиер и на испански министър.

Вече са достъпни данни за над 200 000 обекта, регистрирани в данъчни убежища по света. Личните данни не са достъпни. Присъствието в базата данни не уличава автоматично лица или фирми в нарушаване на закона. Нужно е разследване, за да се установи дали това е така. Самият консорциум посочва на сайта си, че има законни начини за използване на офшорни компании и фондове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пореден протест в Раднево тази вечер
Пореден протест в Раднево тази вечер
Григор Димитров с нова загуба
Григор Димитров с нова загуба