НОВИНИ

Пандите вече не са застрашен вид

Представители на Международния съюз за опазване на природата съобщиха на официална преконференция, че гигантската панда вече е преместена от категорията на застрашените в тази на уязвимите видове в Червената книга. Не толкова положителни са новините за източноконгоанските горили, които са пред изчезване заради безразборното им избиване в Африка.

Георги Петров
от Георги Петров
09:32, 05.09.2016
Чете се за: 00:49 мин.
Още

В дивата природа са останали само около 5000 живи екземпляра от източноконгоанската горила, чиято популация е намаляла с над 70 процента за последните 20 години. Сред критично застрашените видове са още родствениците й западноконгоанска горила, борнейски орангутан и суматрански орангутан. Останалите два вида човекоподобни маймуни - шимпанзе и бонобо - също са в червения списък на организацията за застрашени видове, но все още популацията им не е стигнала критично ниско ниво.

Ингер Андерсен, генерален директор на Международния съюз за опазване на природата: Днес е тъжен ден ден, тъй като Червеният списък показва, че ние избиваме най-близките си роднини, източноконгоанските горили, които са най-големите живи примати. Популацията им е намаляла драстично заради незаконен лов.

Далеч по-добри са новините за гигантската панда. Дългите години борба за опазване на застрашения вид най-после са дали резултат.

Ингер Андерсен, генерален директор на Международния съюз за опазване на природата: Ситуацията с гигантската панда се е подобрила и тя се премества от списъка на застрашените видове в списъка с уязвимите. Това е положителна промяна в барометъра на живота, който е Червеният списък.

Преди два дни пандата Лун Лун в зоопарка в американския град Атланта роди две нови женски мечета, след като преди три години даде живот на друга двойка близнаци. Малките панди са изключително уязвими и за оцеляването им се полагат специални грижи. Те могат да пораснат до тегло от 150 килограма в зрялата си възраст.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Забравените красоти
Забравените красоти
Образованието ще е приоритет на Бюджет 2017
Образованието ще е приоритет на Бюджет 2017