Тази вечер в центъра за култура и дебат "Червената къща" се откри Панорамата на филмите, отлични с наградата на София за кино. Те ще се прожектират до края на седмицата, а входът е свободен. Най-запалените киномани ще имат възможността и да участват и в дискусии с режисьорите на филмите.

Идеята за панорамата е на Адела Пеева. Тя е режисьор на два от документалните наградени филма "Кметът" и "Чия е тази песен" .

Адела Пеева: Когато направих сайт за жени режисьорки видях колко е мащабно и въздействащо, когато се появява една група с хора, които правят филми и вървят заедно и така някак се сетих и стигнах до тази идея.

Наградите за култура и изкуство на общината се връчват ежегодно на деня на София 17-ти септември и една от категориите е кино. Последният отличен филм е "Мост към Кристо", той е продукция на БНТ, а режисьор е Евгения Атанасова Тенева.Тази седмица всички 15 отличени филма през годините ще могат да бъдат видени от публиката напълно безплатно.

Адела Пеева: Всички колеги се отзоваха и предоставиха филмите си и ще бъдат даже след прожекциите, ще има дискусии, ще представим творците.То затова е и правено, да популяризираме българското кино, тази награда и грижите на общината за киното.

При голям интерес към събитието организаторите имат готовността да повторят панорама в още една седмица.