НОВИНИ

Пантеонът на възрожденците в Русе тъне във влага и мухъл

Пантеонът на Възрожденците в Русе посреща посетителите си във влага и мухъл. В костницата, където са погребани над 30 български революционери, течовете са постоянни.

bnt avatar logo
от Десислава Николова
08:29, 11.03.2019
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Пантеонът на възрожденците в Русе е сред 100-те национални туристически обекта у нас. В него преди 40 години са препогребани костите на знакови личности от борбата за национално освобождение - Любен Каравелов, Захари Стоянов, Стефан Караджа, Панайот Хитов, Баба Тонка, Панайот Волов, Ангел Кънчев. Почетена еи паметта на 453 участници в Априлското въстание и Ботевата чета и на опълченци, чиито имена са изписани върху паметна плоча. Пантеонът е в окаяно състояние.

Проф. д-р Николай Ненов, директор на Историческия музей в Русе:Като всяка сграда Пантеонът се нуждае от текущ ремонт. Последните дейности са извършени през 2000 г., когато сградата е христианизирана. Проблеми с течове има от самото му изграждане през 1987 г.

Куполът на Пантеона отдавна е изгубил позлатата си, а облицовката му на много места е изкъртена. Често е мишена на набезите на хулигани, които рисуват и оставят различни послания. Освен в костницата и коридорите, при всеки дъжд вода се стича по стените и на помещението, където е електрическото табло. Вентилационната и отоплителната инсталация не работят. Въпреки това Пантеонът е сред най-посещаваните обекти в региона.

Ренета Рошкева, уредник в Регионален исторически музей – Русе: Средно Пантеонът годишно е посещаван от между 6 и 7 хиляди души.

По програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния вече са осигурени близо 2 млн. лв. за дългоочаквания ремонт на Пантеона. Избрана е и фирма, която е поела ангажимента да извърши ремонтните дейности.

Наталия Кръстева, зам.-кмет на Община Русе: Ремонтните дейности включват първо преработка на подпорните зидове на главния вход, отводняване, подмяна на съществуващата каменна облицовка, поставяне на външна топло и хидроизолация, както и почистване и подмяна на позлатата на купола.“

Очаква се ремонтът на Пантеона да приключи за десет месеца. Ремонтът на Пантеона и околното пространство ще започне до месец юли. Сред приключването му обаче куполът ще грейне с нова позлата, а мемориалът ще бъде едно от знаковите места за памет и преклонение в града. Още повече, че той се намира в Парка на възрожденците, където са и гробниците на родолюбиви българи. В същия този комплекс, на метри от Пантеона ще бъде издигнат и паметника на Апостола на свободата Васил Левски.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Увеличава се детската престъпност в България
Увеличава се детската престъпност в България
Изтребителите  Ф-16 Блок 70 ще бъдат представени в Пловдив
Изтребителите Ф-16 Блок 70 ще бъдат представени в Пловдив