НОВИНИ

​Папа Франциск призова да се осигурят справедливост и сигурност на мексиканците

Папа Франциск призова днес мексиканските политически лидери да осигурят справедливост и сигурност на мексиканците. Папата изнесе реч в президентския дворец пред президента Енрике Пеня Нието и още 1200 политически лидери и представители на гражданското общество. Той призова "ръководителите на обществения, културния и политическия живот да осигурят на всички граждани истинска справедливост, ефективна сигурност, здрава среда и мир".

bnt avatar logo
от БТА
20:53, 13.02.2016
Чете се за: 00:51 мин.
По света
​папа франциск призова осигурят справедливост сигурност мексиканците

Цялата визита на Франциск поставя неудобен фокус върху неспособността на правителството на Мексико да се справи със социални проблеми като бедността, гангстерските убийства, изнудването, безследното изчезване на жени и лошите комунални услуги, отбеляза АП. Пеня Нието заяви, че споделя загрижеността на Франциск за големите предизвикателства, съмнения и несигурност, пред които е изправена страната.

Президентът изтъкна като такива предизвикателства глада и неравенството. Той също така разкритикува бариерите и препятствията пред хората, които мигрират в търсене на по-добър живот. След срещата с президента, политическите лидери и представителите на гражданското общество, мексиканският президент разведе папата из президентския дворец и му показа огромен стенопис на мексиканския художник Диего Ривера, предаде Асошиейтед прес.

Ривера е бил марксист, чийто творби са пропити от пламенните антицърковни настроения на Мексиканската революция. Стенописът, който разгледа папата, представя в мрачни краски католически свещеници, придружавали испанските завоеватели и помагали в управлението на Мексико в продължение на 300 години. На стенописа единият от свещениците е уродливо дебел и наподобяващ на свиня, а другите са обрисувани като мъчители.
Мексиканските управници скъсаха отношенията с църквата след независимостта на Мексико и забраниха публичните демонстрации на религиозна принадлежност. Много от ограниченията действаха чак до 1992 г., когато бяха отменени, припомня АП.

На стенописа на Ривера обаче не всички духовници са представени в негативни краски. Нарисувани са и няколко положителни църковни персонажи, сред които свещениците Мигел Идалго и Хосе Мария Морелос, лидерите на борбата за независимостта на Мексико.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поддръжката на асансьорите поскъпва почти двойно
Поддръжката на асансьорите поскъпва почти двойно
Плетем, за да прегърнем дете
"Плетем, за да прегърнем дете"