Папа Франциск вече е в Северна Македония. Той беше посрещнат традиционно - с хляб и сол. Вече се срещна с премиера Зоран Заев и президента - Георге Иванов, с когото имаха и разговор на четири очи. В този момент започва литургията, която Франциск ще отслужи.

В момента на площад "Македония" продължава месата, отслужвана от папа Франциск. Той пристигна 50 минути по-рано от уреченото.Площадът не можа да се изпълни изцяло с хора.

Тук се очакваха около 15 000 души не само от Северна Македония, но и от Косово, Хърватия и дори от България. Въпреки това на площада настроение има.

Вижте повече във видеото.

© БГНЕС
Папа Франциск пристигна в Скопие

Папа Франциск пристигна в Скопие

Папа Франциск пристигна в Северна Македония. Главата на Римокатолическата църква бе официално посрещнат от президента Георге Иванов и премиера Зоран З...

© БГНЕС

Папа Франциск е първият папа, който стъпва на македонска земя 25 години след установяването на дипломатическите отношения между двете държави. Затова той е много очакван тук.

Официалната церемония по посрещането ще бъде в президентския дворец. Срещна се с президента Георге Иванов и с премиера Зоран Заев и говори пред дипломатическия корпус.

Папата подчерта ролята на Северна Македония за приемане на бежанците и мозайката от различни етноси в страната.

Папа Франциск: Позволете ми да кажа, че тези чудесни културни съкровища са само отражение на вашето най-ценно наследство - мултиетническото и полирелигиозното лице на вашия народ. Наследство на богата и наистина сложна история от връзки, изковани в продължение на векове.

Папата ще посети и къщата-музей "Майка Тереза". Именно папа Франциск през 2016 г. провъзгласи майка Тереза за светица. Тя е католичка, албанка, но е родена през 1910 година в Скопие. Тя е една от причините за посещението на папа Франциск в Северна Македония.