НОВИНИ

Българска делегация беше приета от папа Франциск за 24 май

Българската делегация начело с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева беше приета на аудиенция при папа Франциск. Той отправи призив да пазим и разпространяваме мира. Делегацията почете делото на светите братя Кирил и Методий и се поклони пред частица от мощите на Свети Кирил в базиликата Сан Клементе. Митрополит Антоний отслужи молебен.

Надежда Василева
от Надежда Василева
20:05, 24.05.2019
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Дни след като посети страната ни, папа Франциск отправи послание към България тук от Ватикана. Бъдете посланици на мира! Това заяви папата пред българската парламентарна делегация. Той посочи, че е изключително впечатлен от българския народ, както и от личността на патриарх Неофит, който определи като човек на вярата и смирението.

Мирът. Една от знаковите думи на тази аудиенция.

Папа Франциск: Бъдете посланици на мира!

Папата поднесе като дар метална статуетка с гълъб, който държи маслинова клонка, като символ на мира. Франциск и днес припомни, че е особено развълнуван от децата, получили първото си причастие в Раковски и каза, че те са бъдещето. И благодари на българския народ за сърдечното и топло посрещане.

Папа Франциск: Това е народ с дълга история и дълбока вяра, което се вижда. Впечатли ме много личността на патриарх Неофит. Един човек на вярата, човек на смирението. Така завърши едно посещение, което беше планирано като пълно с дъжд, но видях много малко дъжд.

Председателят на парламента подари на папа Франциск юбилейни издания на Търновската и Сребърната конституция. И звънеца, с който е открито Учредителното събрание.

Папа Франциск подари и речта, която произнесе в България за мир на земята, подписана с неговия подпис.


;
Цвета Караянчева, председател на Народното събрание: Да разпространяваме и да пазим мира - честит празник на всички! Папата ни каза - бъдете посланици на мира, традицията не е минало, традицията е бъдеще, аз му благодарих за това, че той посети България и остави толкова добри послания като обединение, обич и разбирателство между народите.

В базиликата "Сан Клементе" днес следобед прозвуча химнът на българската просвета.

Поклониха се пред мощите на свети Кирил. А на молебена на мястото, където е символичният му гроб, за втора поредна година заедно с българите беше и делегацията от Северна Македония.

Депутатите поднесоха цветя в базиликата "Санта Мария Маджоре", където славянските книги са получили официално признание от Ватикана.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България празнува деня на Светите братя Кирил и Методий
България празнува деня на Светите братя Кирил и Методий
Берое завърши сезона с победа над Левски
Берое завърши сезона с победа над Левски