НОВИНИ

Папа Франциск е в Марко с мисия за религиозна толерантност

Папа Франциск пристигна в Мароко на двудневна визита, посветена на междурелигиозния диалог и проблема с миграцията, съобщава Агенция Франс прес. Лидерът на 1,3 милиарда католици по цял свят е в Рабат по личната покана на крал Мохамед VI.

bnt avatar logo
от БГНЕС
16:45, 30.03.2019
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Папата беше посрещнат в Рабат лично от краля, известен като „лидерът на вярващите“ в страна, където 99 процента от населените изповядва исляма. По традиция светият отец беше приветстван с фурми и бадемово мляко преди да се качи в папамобила си.

Той посети недовършената джамия от ХII век, където беше посрещнат от десетки мароканци в традиционни носии. Очаква се светият отец да посети институт, в който за имами и проповедници на умерения ислям се обучават 1300 студенти, които имат подкрепата на краля на Мароко.

В страната, в която исляма е официална религия, властите подчертават съществуването на „религиозна толерантност“, която позволява на християни и евреи да изповядват религията си свободно. Мароканците обаче автоматично се смятат за мюсюлмани, ако не са родени в еврейската общност, отстъпничеството от вярата е социално неприемливо, а проповядването е наказуемо със закон. Всеки, опитал се да „разклати вярата на мюсюлманин или да го накара да приеме друга религия“, рискува три години затвор.

;

Между 30 и 35 000 католици живеят в Мароко – повечето са от Субсахарска Африка. В неделя папата ще отслужи пред 10 000 души тържествена меса на стадиона в Рабат.

Това е първо папско посещение в северноафриканската държава след визитата на покойния папа Йоан Павел II през 1985 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Одеса българи окичиха дърво с мартеници
В Одеса българи окичиха дърво с мартеници
Движението на площад Славейков бе затруднено заради пожар
Движението на площад "Славейков" бе затруднено заради пожар