НОВИНИ

Папа Франциск издава първата си книга

Утре официално излиза първата книга на Папа Франциск. Заглавието й е "Името на Бог е милосърдие" и в нея Светият отец излага тезата, че милосърдното лице на Католическата църква трябва да се показва по-често.

bnt avatar logo
от БНТ
07:37, 11.01.2016
Чете се за: 00:35 мин.
Още

В книгата, написана от италианския журналист Андрея Торниели след поредица от беседи с папа Франциск, главата на Римокатолическата църква заявява, че се чувства също толкова грешен, колкото и осъдените на затвор, и възхвалява засрамването.

Друг цитат, който според критиците показва характера на Франциск, гласи че "Бог никога не се уморява да прощава и всъщност предпочита грешниците, които се разкайват, пред самодоволните морализатори, които не го правят".

Никол Уинфийлд, кореспондент на АП във Ватикана: От книгата се разбира колко важна е милостта за Франциск и колко много е научил той за ръководенето на църквата от времето си като епископ в Аржентина. Папата разказва за срещите си с проститутки и затворници и как тези разговори са оформили представата му за това, което Католическата църква не прави както трябва.

Това е първата книга на 79-годишният Франциск, откакто е избран за папа през март 2013 година. Тя се публикува от 21 издателства в 86 страни и е посветена на Свещената година на милосърдието, обявена от папата.

"Името на Бог е милосърдие" ще се появи на шест езика - италиански, английски, френски, немски, португалски и испански.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Леонардо Ди Каприо спечели Златен глобус за най-добра мъжка роля в драма
Леонардо Ди Каприо спечели "Златен глобус" за най-добра мъжка роля в драма
Щети за над 1 милиард паунда в Обединеното кралство
Щети за над 1 милиард паунда в Обединеното кралство