НОВИНИ

Папа Франциск: Молете се за сирийските бежанци

Молете се за сирийските бежанци, заяви папа Франциск в неделната си молитва и призова международната общност да търси политическо решение на кризата в Сирия. Призивът на Светия отец идва на фона на нова атака срещу бежански център, този път в чешката столица Прага.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
18:41, 07.02.2016
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Международната общност не трябва да пести усилия и трябва да накара всички враждуващи страни в Сирия да седнат на масата за преговори. Това заяви папа Франциск пред събралите се 40 хиляди богомолци на площад Свети Петър.

Папа Франциск: Следя с дълбока загриженост драматичната съдба на мирните граждани, засегнати от тежките боеве в Сирия, които са принудени да изоставят всичко, за да избягат от ужаса на войната. Надявам се, че с щедра солидарност може да има бъде дадена помощ, с която да оцелеят и да запазят достойнството си.

След това папа Франциск призова множеството да каже заедно с него молитвата "Аве Мария" за Сирия.

Случващото се в европейските градове, обаче, е точно в противовес на призива на папата.

Полицията в Чехия издирва около 20 маскирани мъже, които са нападнали с коктейли Молотов център за подпомагане на бежанци в Прага. 19 души е трябвало да бъдат евакуирани от центъра, където са били разпределяни дрехи за мигрантите. Един човек е откаран с линейка.

"Получихме съобщение, че група от 20 неонацисти са тръгнали към нас към 7 часа снощи. Счупиха прозорец с камъни, и хвърлиха в сградата сигнална ракета, която подпали пердетата. Един от приятелите ни е ранен, а можеха и други да пострадат, защото стояха в помещение, където бяха хвърляни камъни", сподели доброволец.

Нападението беше извършено само часове, след като хиляди се събраха на демонстрация в Прага срещу мюсюлманите и мигрантите. Шествието е част от серия подобни протести в различни точки на Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бомбени заплахи във Велико Търново вдигнаха на крак спецслужбите
Бомбени заплахи във Велико Търново вдигнаха на крак спецслужбите
Румънски скиор загина в Банско
Румънски скиор загина в Банско