Католическият свят отправя погледи към Панама, където се провеждат Световните дни на католическата младеж. Очаква се да се съберат 350 000 млади хора от цял свят. Тази вечер там ще пристигне и папа Франциск.

В Панама, където католиците са над 88% от населението, очакването на папата е видимо на всяка крачка. Това ще е първото посещение на папата - аржентинец в Централна Америка и всичките му речи ще бъдат произнесени на родния му испански.

Визитата е в момент, когато регионът е разтърсен от мигрантска криза, а десетки хиляди хора от различни страни се отправят към границата на Съединените щати в търсене на работа и по-добър живот.

Архиепископ Хосе Доминго Улоа: Надяваме се това събитие да подейства като мехлем в тежката ситуация: много централноамерикански младежи живеят без надежда, особено тези от коренното население и с африкански корени. Младежите избират пътя на миграцията заради нулевото внимание от страна на собствените си правителства, които ги тласкат да преследват мечтите си другаде и излагат на опасността да станат жертви на престъпления или трафиканти на хора и наркотици.

Очаква се папата да засегне и най-болезнения за католическата църква въпрос - за сексуалните посегателства от страна католически духовници.

Заради посещението в града са в сила драконовски мерки за сигурност. Интересът към събитието е огромен. Очакват се над 4000 журналисти.

Дните на католическата младеж се провеждат по идея на папа Йоан Павел II от 1984 г.

© БТА / AP Photo / Andrew Medichini