НОВИНИ

Папа Франциск отправи нов призив за мъдрост и предпазливост относно Ерусалим

Папа Франциск отправи в публикувано днес комюнике нов призив за мъдрост и предпазливост след спорното решение на САЩ да признаят Ерусалим за израелска столица, съобщи Франс прес. "Светият отец отправя отново призив към всички страни да проявят мъдрост и предпазливост и се моли усърдно в този особено тежък момент водещите политици да поемат ангажимент да предотвратят нова спирала на насилието", се казва в комюникето.

bnt avatar logo
от БТА
19:12, 10.12.2017
Чете се за: 00:57 мин.
По света
папа франциск отправи нов призив мъдрост предпазливост относно ерусалим

В сряда папата вече изрази загриженост и призова за зачитане на статуквото в съответствие с резолюциите на ООН. Днес Ватиканът заяви, че следи много внимателно ситуацията в Близкия изток и особено в Ерусалим - град, свещен за евреи, християни и мюсюлмани.

Папата призова водещите политици "да отговорят с дела и думи на желанието на хората в тези изстрадали земи за мир, справедливост и сигурност". Преди началото на събранията на Арабската лига и Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС) Ватиканът "напомня известната си позиция по въпросите, които засягат уникалния характер на Свещения град и безусловната необходимост от спазване на статуквото в съответствие с решенията на международната общност".

Освен това папа Франциск призова световните лидери да работят за ядрено разоръжаване и в защита на човешките права, особено тези на слабите и онеправданите народи, предаде Ройтерс. Говорейки от прозореца на папския апартамент над площада "Свети Петър", папата заяви, че е необходима решителна работа за изграждане на свят без ядрени оръжия.

Днес групата, която спечели Нобеловата награда за мир за 2017 г., призова ядрените страни да приемат договор под егидата на ООН, с който да забранят ядрените оръжия.

На седмичната си молитва "Ангел Господен", папата добави, че всички мъже и жени по света имат "свободата, интелигентността и способността да ръководят технологията, да ограничават нейната сила в служба на мира и на истинския прогрес".
Освен това папата изрази надежда, че хората ще осъзнаят "необходимостта да възприемат наистина ефикасни решения за борба с климатичните промени", както и от борба с бедността, отбелязва Асошиейтед прес.

Миналият месец папата показа признаци, че втвърдява позицията на Католическата църква срещу ядрените оръжия, заявявайки, че страните не трябва да трупат такива дори с цел възпиране.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жителите на село Гара Елин Пелин протестират заради опасен надлез
Жителите на село Гара Елин Пелин протестират заради опасен надлез
Южна Корея разшири списъка със санкции срещу Северна Корея
Южна Корея разшири списъка със санкции срещу Северна Корея