НОВИНИ

Папа Франциск отслужи света литургия и даде първо причастие на деца в Раковски

Исторически ден за Раковски. За първи път в града пристигна глава на Римокатолическата църква. Хиляди се стекоха по улиците, за да видят папа Франциск, който приветстваше вярващите от папамобила си. Повече за атмосферата от деня вижте в прякото включване на Николай Райшинов.

bnt avatar logo
от Екип на БНТ - Пловдив
20:30, 06.05.2019
Чете се за: 01:51 мин.
У нас

За първи път глава на Римокатолическата църква е на посещение в Раковски, наричан още католическата столица на България. Хиляди граждани очакваха с нетърпение да се докоснат до Светия отец, който благослови събралото се на площада в града множество.

Папа Франциск изрази своята радост от срещата си с българските деца, дошли от всички краища на земята на розите, както той нарече България, за да приемат Иисус в сърцата си.

Светият отец отправи призив към децата да мислят за родителите и приятелите си и ако са се скарали с някой, да му простят преди да пристъпят към олтара за своето първо причастие.

Папа Франциск: Първото причастие означава единение с Иисус, установяване на приятелство с него. И другите ще видят щастието в неговата любов. Господ има нужда от вас! Помнете, че Иисус ще ви съпровожда винаги. Пожелавам ви днес да се положи началото на един живот, пълен с щастие!

След края на литургията децата и техните родители излязоха от храма много развълнувани, изпълнени със смирение и радост.

Папата получи специален подарък - икона на Света Богородица Йерусалимска, дар от районната колегия на Лекарския съюз в Пловдив.

Д-р Георги Кръстев - секретар на БЛС - Пловдив: По протокол казаха, че е невъзможно да бъдат давани подаръци на папата. Случайно попаднахме в този сектор, папата спря пред нас, получихме неговата благословия.

След края на литургията в църквата "Пресвето сърце Исусово" папа Франциск се оттегли за кратка почивка и обяд.

;

След това той се срещна със 750 души от всички католически общности в България.

В очакване на папа Франциск хората започнаха да заемат местата си в църквата "Свети Архангел Михаил" часове преди срещата. Покани за личната среща със Светия отец в Раковски бяха получили всички католически общности у нас според големината на епархиите.

През шпалир от хора, Главата на римокатолическата църква влезе с папамобила си в двора на храма "Свети Архангел Михаил". Първо благослови хора в неравностойно положение и без притеснение отново разчупи протокола, като прие подарък икона от семейство дошло да го приветства.

Под камбанен звън и бурни аплодисменти папа Франциск поздрави всички. А първият му жест беше подарък чаша за причастие за именния ден на епископа на Софийско- Пловдивската епархия монсеньор Геоги Йовчев.

Семейството и християнските ценности бяха в центъра на приветствието, което папата отправи към всички.

Папа Франциск: Винаги съм казвал да не се карате. Но дори и да се карате, това е нормално - хората се ядосват. Понякога се случва и по сериозно да се скарат, дори чинии хвърчат. Но трябва да се помирят до края на деня. Не завършвайте деня с война. Защото студената война на следващия ден е много по-опасна.

Папа Франциск прикани хората да бъдат оптимисти. Да действат и да не се страхуват. Припомни и колко е важна връзката между поколенията.

Папа Франциск: А когато младежите се срещнат с възрастните, възрастните като че ли имат нов живот в тях, те започват отново да мечтаят, докато младежите вземат смелостта на старите за да вървят напред.

След 40-минутна беседа с вдъхновяващи послания папа Франциск благослови всички. И с обща молитва на български език даде повод на много от присъстващите да заявят, че за град Раковски това е събитието на века.

Заради проливния дъжд, излял се над Раковски, папа Франциск отпътува за София не със своя папамобил, а с друг ескорт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Скопие очакват папа Франциск, който пристига там утре
В Скопие очакват папа Франциск, който пристига там утре
Премиерът Борисов призова да не се опорочава посланието на папа Франциск
Премиерът Борисов призова да не се опорочава посланието на папа Франциск