Папа Франциск покани католиците да се молят с него онлайн, докато представяше профила си в мобилното приложение "Клик ту прей" ("Кликни, за да се помолиш"). То ще бъде официалното мобилно приложение на папската интернет платформа Световна молитвена мрежа (Worldwide Prayer Network), се казва в съобщение на Светия престол.

Когато изберат секцията "Да се помолим с папата" в мобилното приложение или на страницата на приложението в интернет, католиците могат да видят за какво възнамерява да се моли папата през съответния месец.

Другата секция "Да се помолим с мрежата" е "пространство, където потребителите (сред които папа Франциск) могат да споделят молитвите си с други", се обяснява в комюникето. Целта е да се създаде платформа, която да позволи на хората "да придружат папата в мисията на състрадание към света". Освен в "Клик ту прей" Франциск има профили в Туитър и Инстаграм.

82-годишният папа обаче нееднократно е предупреждавал, че използването на социални мрежи крие опасност да доведе до намаляване на реалното общуване между хората.