Папа Франциск призова за забрана на ядрените оръжия по време на посещение в Нагасаки, един от двата японски града, изпитали ужаса на американската атомна бомбардировка през 1945 г. Светият отец пристигна от Тайланд на четиридневно посещение в Япония. Това е едва втора папска визита в страната, където по данни на Ватикана живеят над 500 000 католици.

На мрачна церемония в Нагасаки папа Франциск определи използването на ядрената енергия за военни цели като престъпление. Мирът е несъвместим със страха от взаимно унищожение, каза още папата по повод политиката на сдържане.

Папа Франциск: Нашият свят е белязан от извратен дуализъм, който се опитва да защити мира и стабилността чрез фалшиво чувство за сигурност, поддържано от манталитет на страх и недоверие.

Папата чу разкази на оцелели и заяви, че парите за въоръжение трябва да отиват за развитие и защита на околната среда. Той осъди отказите от договорите за неразпространение.

Нагасаки е градът на така наречените "прикрити Християни", които са изповядвали тайно вярата си, когато е била забранена през 17-ти век.

Шигеру Ойши- католик: Такова събитие се случва веднъж в живота.

Светият отец посети и "кота нула" в Хирошима - мястото на първия ядрен удар.

Папа Франциск се завърна в Токио, където утре се среща с новия император и с жертвите на тройното бедствие от 2011г. земетресение, цунами и авария в ядрена централа.

Папа Франциск е на визита в Япония с мисия срещу ядрената разруха

Папа Франциск е на визита в Япония с мисия срещу ядрената разруха

Папа Франциск пристигна в Япония, където се очаква да предаде твърдо антиядрено послание за мир в единствената страна, претърпяла нападение с атомна б...