НОВИНИ

Папа Франциск поздрави католическия свят за Рождество

В традиционното си коледно послание „към града и света“ - Urbi et orbi, папа Франциск прикани хората да виждат в различията богатство, а не на опасност и призова за помирение в зоните на конфликт. В снощната си литургия за Бъдни вечер папа Франциск осъди материализма, алчността и трупането на вещи и припомни, че посланието на Рождество Христово е за любов, скромност и състрадание.

bnt avatar logo
от БНТ
18:56, 25.12.2018
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Всеобщото послание на Коледа е, че „Бог е добър баща и всички сме братя и сестри“, каза папа Франциск пред вярващите на площад Свети Петър. Без братство и най-добрите ни планове и проекти може да бъдат бездушни и празни, добави Светият отец. Думите му се чуха на фона на вътрешно разделение в някои страни, продължаващи международни кризи и обществена поляризация по въпроса на миграцията.

папа Франциск: Нашите различия не са вреда или опасност, а източник на богатство. Така, както художник прави мозайка- по-добре да разполага с плочки в много цветове, отколкото само в няколко.

Папа Франциск изрази надежда за подновяване на диалога между израелци и палестинци и прикани международната общност да работи за политическо решение в Сирия. Той изрази надежда за постигане на примирие в гражданската война в Йемен и призова за социална хармония в Никарагуа и Венецуела, разкъсвани от вътрешнополитически конфликти.

;

Не трябва да се забравят и милионите бежанци в Африка, които се нуждаят от помощ, каза папа Франциск. Той се обяви и за мир в Украйна при спазване правата на всеки народ. Празничният сезон във Ватикана преминава при засилени мерки за сигурност след като миналата седмица полицията в Южна Италия арестува сомалиец, отправил бомбени заплахи срещу църквите в страната, включително базиликата „Св. Петър“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Засилени мерки за сигурност в Барселона след предупреждение от САЩ
Засилени мерки за сигурност в Барселона след предупреждение от САЩ
Интензивен трафик за тежкотоварни автомобили на изход на ГКПП „Капитан Андреево“
Интензивен трафик за тежкотоварни автомобили на изход на ГКПП „Капитан Андреево“