НОВИНИ

Папа Франциск прие на аудиенция президента Путин

Владимир Путин е на еднодневно официално посещение в Италия. Първата му среща беше с Папа Франциск. Той разговаря и с колегата си Серджо Матарела и с премиера на страната - Джузепе Конте. Какво си казаха лидерите и може ли Италия да бъде медиатор в отношенията ЕС-Русия - отговорите следват.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:35, 04.07.2019
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Владмир Путин е на посещение в Италия за първи път от 4 години. След кратка церемония по посрещането му той се отправи към Ватикана, където се срещна с Папа Франциск.

Това е шестата визита на Путин в града държава и трета аудиенция с Франциск. Диалогът между Руската православна и Римокатолическата църкви е една от темите, които руският президент коментира с Папата. Ситуацията в Сирия и Украйна също са били част от дневния ред на на лидерите. След 45миниутния разговор Путин получи медал от шестата годишнина от Понтификата на Папата, посветен на 100-ната годишнина от края на Първата Световна война и гравюра с изображението на площад Свети Петър. А Франциск - икона с изображенията на Петър и Павел и диск с филма "Грях" на Андрей Кончаловски, посветен на Микеланджело.

;

Програмата на Владимир Путин продължи със среща италианския му колега Серджо Матарела и с премиера Джузепе Конте. Акцентите са икономиката и двустранните отношения. Ще бъдат обсъдени и актуални международни теми като Иранската ядрена програма и ситуацията в Либия.

Въпреки натоварения си график се очаква Путин да успее да се види и бившия премиер, а понастоящем евродепутат Силвио Берлускони. В интервю за в. "Кориере де ла сера", публикувано днес, руският държавен глава отрича Москва да се е месила в европейските избори и изразява готовност за конструктивно сътрудничество с всички политически сили, получили подкрепа от избирателите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разкриха две фабрики за нелегални цигари
Разкриха две фабрики за нелегални цигари
Министър Петкова посъветва бизнеса да не разчита само на борсата за ток
Министър Петкова посъветва бизнеса да не разчита само на борсата за ток