НОВИНИ

Президентът Румен Радев беше приет от папа Франциск

Българска делегация, водена от президента Румен Радев, беше на аудиенция при папа Франциск във Ватикана.Повод за срещите, които отдавна се превърнаха в традиция, е Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май. "Папа Франциск отдаде признание на българския народ като пазител и разпространител на делото на светите братя Кирил и Методий", заяви след срещата Румен Радев.

bnt avatar logo
от БНТ
14:11, 26.05.2017 (обновена)
Чете се за: 01:40 мин.
По света

В двора "Сан Дамазо" на Апостолическия дворец папските гвардейци с живописните им униформи отдадоха почит на българския държавен глава, пише БГНЕС. Пред парадния вход на двореца президентът бе посрещнат от Георг Геншвайн, префектът на папския дом, и от други висши служители на папския дом. Самата среща на президента Радев и делегацията се състоя в папската библиотека. Срещата продължи близо час. След нея президентът Румен Радев бе приет от държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин.


;

"Визитите във Ватикана по повод 24 май – Денят на славянската писменост и култура, са потвърждение за приноса, който има българският народ към европейската цивилизация", заяви президентът Румен Радев след аудиенцията при папа Франциск.

„Светият отец изрази категоричната си увереност, че тази традиция на визити на български делегации във Ватикана е необходима и ще продължи“, добави държавният глава.

„Папата отправи благопожелания към народа ни за здраве и благоденствие“, каза още президентът и сподели, че двамата са имали много интересен и откровен разговор. По време на аудиенцията са били обсъдени сериозните проблеми, пред които е изправен светът днес. Папа Франциск е отправил послание за търсене на решение на трафика на хора, като е поставил акцент върху борбата с трафика на деца. Според светия отец приобщаването на младите към християнските ценности е пътят за опазването им от изкушенията. Държавният глава оцени високо отношенията между България и Светия престол.


;

В рамките на посещението българският президент и водената от него делегация положиха венци пред паметника на Иван Вазов и на Светите братя Кирил и Методий.

След обед те ще посетят базиликата „Сан Клементе", както и базиликата „Санта Мария Маджоре”, където президентът Румен Радев ще поднесе цветя . Радев поднася цветя пред паметната плоча, където през IX век папа Адриан II благославя българската азбука, българските книги и делото на великите братя Св. Св. Кирил и Методий. Делегацията ни ще посети и храма „Св. Павел ала Регола”, който е е предоставен от Ватикана за служение на Българската православна църковна община в Рим.

;

За приноса му в тяхното развитие президентът награди с орден „Св.св. Кирил и Методий“ Монсеньор Жозе Авелино Бетанкур, който е директор на „Протокола“ на Ватикана.

В отговор на журналистически въпрос, президентът Радев уточни, че е подарил на папа Франциск реплика на икона на светите братя Кирил и Методий. И е получил от него бронзов плакет, изобразяващ свети Мартин, който загръща с плаща си беден човек.

„Нека не забравяме, че папа Франциск избра да бъде гласът на слабите и онеправданите“, припомни Румен Радев.

Помолен да коментира посещението на делегация от Република Македония във Ватикана, веднага след аудиенцията на българския държавен глава, Румен Радев изрази очакването си, че след сформирането на правителство в Република Македония, ще последва по-тесен диалог, който ще доведе до разрешаване на проблемите, които имаме с общата ни история. Президентът Радев припомни, че страната ни очаква и напредък в преговорите по сключване на двустранен договор за добросъседство с Република Македония.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стотици се поклониха пред паметта на полковник Борис Дрангов край Петрич
Стотици се поклониха пред паметта на полковник Борис Дрангов край Петрич
Прокуратурата повдигна две нови обвинения на главния архитект на Асеновград
Прокуратурата повдигна две нови обвинения на главния архитект на Асеновград