С посланието "Пазете мира, разпространявайте мира" папа Франциск посрещна във Ватикана българската парламентарна делегация, която е в Рим по повод 24 май, съобщиха от пресслужбата на НС.

Повече подробности за аудиенцията при папа Франциск очаквайте в централната емисия "По света и у нас" от специалните ни пратеници във Ватикана Надежда Василева и Любен Бързаков!

Главата на римокатолическата църква прие на аудиенция в Апостолическия дворец и подари на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева метална статуетка с гълъб, който държи маслинова клонка. В основата на статуетката пише "Пазете мира, разпространявайте мира".

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева му подари реплика на парламентарния звънец, с който е открито Учредителното събрание и фототипни издания на Търновската и Сребърната конституции.

Разказах му, че България през тази година чества 140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция. Той беше много впечатлен от това и дари няколко книги за библиотеката на Народното събрание, както и речта "Мир на земята", която произнесе по време на посещението си в България, лично подписана от него за всички българи с послание за мир, благоденствие и разбирателство между хората", посочи след аудиенцията председателят на Народното събрание.

Цвета Караянчева е изразила благодарност на папа Франциск за визитата му в страната, по време на която той отправи важни послания като обединение, обич и разбирателство между народите.

По време на срещата папа Франциск благодари за гостоприемството и за сърдечното и топло отношение на българския народ, показано по време на посещението му в България.

По думите му българите почитат традицията, която гледа към бъдещето. Бях развълнуван много от тези 249 деца, които получиха първо причастие в Раковски, посочи папа Франциск и добави, че е бил впечатлен от личността на Българския патриарх Неофит, който e човек на вярата и смирението.

Започна аудиенцията на парламентарната ни делегация с папа Франциск

Започна аудиенцията на парламентарната ни делегация с папа Франциск

Българската парламентарна делегация, начело с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, беше приета на аудиенция при папа Франциск във Вати...

Папа Франциск ме развълнува с познанията, които има за светите братя Кирил и Методий и за България, както и с отношението си към патриарх Неофит, коментира пред журналисти Цвета Караянчева.

Тя уточни, че е разказала на главата на Римокатолическата църква за неделното училище в Кърджали, където живеят християни и мюсюлмани, взаимно се уважават и заедно празнуват празниците си.

Важно е да работим за децата и младите хора, да ги възпитаваме да почитат доброто и да могат да правят добро, подчерта Цвета Караянчева.

Българска парламентарна делегация на аудиенция при папата за 24 май

Българска парламентарна делегация на аудиенция при папата за 24 май

Българска парламентарна делегация, начело с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, днес е в Рим и ще бъде приета на традиционната аудиен...

След аудиенцията председателят на българския парламент разговаря с Държавния секретар на Ватикана Пиетро Паролин и му подари копие на златната маска на одриския цар Терес, намерена в близост до Шипка.

Председателят на Народното събрание отправи поздрави към всички българи по повод 24 май - Денят на славянската писменост и българската просвета и култура. С българските парламентаристи тя поднесе цветя на паметника на патриарха на българската литература Иван Вазов в италианската столица.

Кулминация на визитата на папа Франциск: Молитва за мир в София (СНИМКИ)

Кулминация на визитата на папа Франциск: Молитва за мир в София (СНИМКИ)

На фона на песента "We are the world" („Ние сме светът”), изпълнена от детски хор, папа Франциск бе посрещнат на площад „Независимост” в столицата. Пр...