НОВИНИ

Папа Франциск се срещна с палестинския президент Махмуд Абас

Папа Франциск се срещна днес с палестинския президент Махмуд Абас, който откри посолство на Палестина при Светия престол, предадоха ТАСС и Ройтерс. Абас каза, че ако бъдещият президент на САЩ Доналд Тръмп изпълни намерението си да премести американското посолство в Израел от Тел Авив в Ерусалим, това ще навреди на мирния процес.

bnt avatar logo
от БТА
18:47, 14.01.2017
Чете се за: 00:43 мин.
По света
папа франциск срещна палестинския президент махмуд абас

"Чакаме да видим дали това ще се случи. Ако се случи, то няма да помогне на мира и ние се надяваме да не се случи", каза Абас, който призова Тръмп да започне диалог с израелците и палестинците. Двамата лидери обсъдиха мирния процес в Близкия изток, френската мирна инициатива и борбата срещу тероризма, заяви Абас пред палестинската телевизия след срещата, предаде ДПА.

Папата и Абас изразиха надежда за преки преговори за намиране на решение на близкоизточния конфликт и "прекратяване на насилието, което причинява неприемливи страдания на цивилното население", посочи Ватикана в изявление. ТАСС цитира Анса, че Светият отец и палестинският президент на си разменили подаръци.

След срещата Абас официално откри новото палестинско посолство във Ватикана. Посолството, разположено в същата сграда, където са посолствата на Перу, Еквадор и Буркина Фасо, е плод на неотдавнашни споразумения, в които Ватикана официално призна "Държавата Палестина", предаде Асошиейтед прес. "Това посолство е гордост за нас и ние се надяваме, че всички страни в света ще признаят Държавата Палестина, защото това признаване ще ни доближи до мирния процес", заяви Абас на церемонията.

По думите на палестинския лидер, цитирани от Анса, откриването на новото посолство във Ватикана е знак, че "папата обича палестинския народ и мира", съобщи ДПА.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Културните институции в помощ на пострадалите в Хитрино
Културните институции в помощ на пострадалите в Хитрино
21 училища в България без профилирани класове по хореография
21 училища в България без профилирани класове по хореография