17 години след визитата на папа Йоан Павел Втори в България, още един глава на Светия престол ще посети страната ни. Негово светейшество папа Франциск ще бъде на официалната апостолическа визита в България от 5 до 7 май. Това съобщиха днес едновременно Прессекретариатът на Президента и Прессслужбата на Правителството като се позоваха на официално съобщение на Светия престол.

Българските държавни мъже многократно оправяха покани към папа Франциск по време на аудиенциите.Премиерът Борисов два пъти- през 2015 и през през май тази година, когато дори му занесе писмена покана, а папата го похвали за неговата упоритост и каза, че ще посети Балканите догодина.

Бойко Борисов, министър-председател (25.05.2018 г.): Говорих му, говорих му, говорих му и той каза "Ама ти много вярваш в това". Викам много. Тогава отвори едно чекмедже, вика - ще вземе листче, нали, взе листче, написа си и го сложи в джоба.

Покана към папата да посети България беше отправена и от президента Румен Радев през 2017-та. И така, днес официално стана ясно, че от 5 до 7 май папа Франциск ще бъде в София и в Раковски, където живее най- компактна общност от католици. Това ще бъде първото посещение на папа Франциск в България. То идва 17 години след това на папа Йоан Павел Втори, който беше в страната ни през май 2002 г.

отец Димитър Димитров, храм "Свети Дух", Пловдив: За мен лично е една огромна радост. Това е един жест на внимание и на оценка на цялата ни нация, на целия народ. Това е едно послание към целия свят и вярвам папа Франциск, който винаги свидетелства това, ще бъде един посланик, един поклонник и вестител на мира и България има шанс да стане трибуна на това благовестие на мира за целия свят.

Подробности за програмата още не са известни, но беше публикувано логото на визитата. То изобразява две ръце, които държат глобус. В него присъстват българският трикольор и района на Балканите. "Мир на земята" е изписано на български и латински. Жълтият цвят и белия фон пък са цветовете на Ватикана. След България, на 7 май папата ще посети и Скопие.

Логото на апостолическото пътуване на Негово Светейшество Папа Франциск
Логото на апостолическото пътуване на Негово Светейшество Папа Франциск