Папа Франциск въведе нови правила срещу сексуални посегателства на малолетни във Ватикана. Промените влизат в сила от 1-ви юни и включват подробни указания за действия при евентуални провинения, предвиждат се и конкретни санкции за извършителите.

Новите правила са представени като Апостолическо писмо от 12 точки, в което са разписани конкретните препоръки за действие. Документът изисква от всички работещи във Ватикана и в Римската Курия - административната част на Римо-католическата църква, да докладват незабавно за възможни посегателства над малолетни или уязвими хора. В противен случай ги очакват глоби или съдебни присъди.

Запознати посочват, че за първи път църковните указания за справяне с подобни деяния включват и работещи във Ватикана.

Уличените в сексуални посегателства ще бъдат отстранявани от длъжност. В новите правила са разписани и процедури за докладване на предполагаемо насилие, както и по-прецизен подбор на служители, който да предотврати назначаването на потенциални насилници.

Пакетът от мерки включва и оказването на медицинска, психологическа и социална подкрепа на жертвите и семействата им.

Това е поредна стъпка в борбата на Ватикана със сексуалното насилие над малолетни, извършвано и прикривано от висши духовници.

Осъдиха кардинал Джордж Пел на 6 г. затвор за сексуални посетелства

Осъдиха кардинал Джордж Пел на 6 г. затвор за сексуални посетелства

Австралийският кардинал Джордж Пел беше осъден на 6 години затвор за сексуални посегателства. Бившият ковчежник и съветник на папа Франциск става най-...