НОВИНИ

​Папата похвали Азербайджан като страна за пример в свят, разделен от насилие

Папа Франциск похвали днес Азербайджан като страна за пример в един свят, разделен от екстремизъм и насилие, предаде Асошиейтед прес. Светият отец предпочете да не критикува азербайджанското правителство, обвинявано в нарушаване на правата на човека, за да насърчи религиозната толерантност в един нестабилен регион, където католиците са малцинство, отбелязва агенцията.

bnt avatar logo
от БТА
18:37, 02.10.2016
Чете се за: 00:54 мин.
По света
​папата похвали азербайджан страна пример свят разделен насилие

Огромното мнозинство от населението на бившата съветска република в Южен Кавказ, богата на петрол и газ, са мюсюлмани. В Азербайджан има и малка православна общност, както и незначителни еврейски и католически малцинства. Страната е известна с добрите отношения между отделните религиозни общности.

"Това има голямо значение за съвместното мирно съжителство и за мира в света", отбеляза папата пред президента Илхам Алиев и други азербайджански ръководители. Той подчерта, че добрите междурелигиозни връзки "доказват, че между последователите на различните вероизповедания са възможни сърдечни отношения, уважение и сътрудничество в името на общото благо".

"Вашата визита е важна за цялото човечество, защото показва, че диалогът между цивилизациите е жив и се развива", каза Алиев, цитиран от ТАСС. Азербайджанският президент подчерта, че страната му се опитва да даде своя принос за този диалог. Азербайджан е "общество, което признава ползите от мултикултурализма и необходимото взаимно допълване между културите", при които различните религии "установяват отношения на взаимно сътрудничество и уважение", подчерта Франциск, цитиран от Франс прес, в реч в центъра "Гайдар Алиев". Внушителната, модернистична сграда на културния институт , без никакви ъгли е построена по проект на прочутата архитектка Заха Хадид, която почина неотдавна, отбелязва АФП. През 2014 г. тя печели наградата "Дизайн на годината".

"Силно се надявам Азербайджан да продължи по пътя на сътрудничеството между различните култури и и вероизповедания", добави папата. На произведен наскоро референдум в бившата съветска република бяха увеличени правомощията на президента, който управлява с желязна ръка страната от 13 години след кончината на своя баща Гайдар Алиев, отбелязва Франс прес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До края на март Великобритания ще задейства процедурата за излизане от ЕС
До края на март Великобритания ще задейства процедурата за излизане от ЕС
Близките на блъснатото момче край Ловеч настояват за най-строга присъда
Близките на блъснатото момче край Ловеч настояват за най-строга присъда