НОВИНИ

Папата призова за мир в Йемен, Сирия и други горещи точки

Папа Франциск използва своето коледно послание във вторник, за да призове за мир в конфликтни зони като Сирия и Йемен, чието население е изправено пред едни от най-тежките хуманитарни кризи в света, предава AFP.

bnt avatar logo
от "Фокус"
14:40, 25.12.2018
Чете се за: 00:46 мин.
По света
папата призова мир йемен сирия горещи точки
"Желанието ми за щастлива Коледа е желание за братство. Братство между от всяка нация и култура. Братство между хората с различни идеи ... Братство между хора от различни религии", каза той в традиционното си послание "Урби ет Орби" ( Към града и на света – бел.ред) от площад "Свети Петър".

Папата заяви, че се надява, че примирието в опустошения от конфликта Йемен ще сложи край на разрушителната война, която е отнела живота на около 10 000 души от 2015 г. и е тласнала 14 милиона йеменци до ръба на оцеляването.

"Моите мисли са насочени към Йемен, с надеждата, че примирието, постигнато от международната общност, може най-накрая да донесе облекчение на всички онези деца и хора, изтощени от войни и глад," каза той.

Папата също така говори за войната в Сирия, откъдето американският президент Доналд Тръмп е решил да изтегли около 2000 войници.

"Нека международната общност работи решително за политическо решение ... така че сирийският народ, особено всички, които са били принудени да напуснат собствените си земи и да потърсят убежище другаде, да се завърнат, за да живеят в мир в собствената си страна", каза той.

Светият отец също така каза, че се надява да бъдат подновени мирните преговори между израелците и палестинците, "които могат да сложат край на конфликт, който повече от 70 години поразява земята, избрана от Господ, за да покаже лицето си и любовта към хората."

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нападение срещу либийското външно министерство в Триполи, има жертви
Нападение срещу либийското външно министерство в Триполи, има жертви
Изграждат близо 800 км водопроводна мрежа по ОП Околна среда
Изграждат близо 800 км водопроводна мрежа по ОП "Околна среда"