Отчетност - това е надсловът на втория ден от безпрецедентната конференция, посветена на сексуалните посегателства, извършвани от католически духовници, която продължава във Ватикана. "Провалихме се и трябва да търсим прошка" - около тази теза се обединиха участниците в днешните сесии.

Фокусът в днешните дебати е намерението на висшите прелати да признаят, че премълчаването, прикриването на престъпленията и страхът от скандал с годините са влошили и без това сложната ситуция, в която е изпаднала Католическата църква. Нужно е покаяние.

Освалд Грациас, архиепископ на Мумбай: Сексуалните посегателства срещу малолетни и уязвими хора не само нарушава божествения и църковния закон, но е и обществено престъпно поведение. Църквата не живее в изолация и в свой собствен свят. Църквата живее В света и ЗАЕДНО с него. Виновните за тези криминални деяния трябва да бъдат отговорни пред гражданските власти за това, което са извършили.

Необходими са нови правила и процедури - не само за докладването на случаите на насилие, но и за разследването им.

Блейз Джоузеф Купич, архиепископ на Чикаго: Трябва да сме сигурни, че се полагат всички усилия жертвите да получават психологическа помощ и всякаква друга подкрепа. А за това, вярвам аз, трябва да плаща диоцезът на обвинения духовник. Второ, докладването на случаите не бива да бъде възпрепятствано от правилата за поверителност. Трето, никой не бива да бъде дискриминиран за това, че подава оплакване срещу духовно лице.

В същото време в Рим се събра работна група, която обсъжда значителния брой сексуални посегателства, извършвани от монахини, на които според експертите, се обръща по-малко внимание.

Според критиците на форума обаче, това събиране е постановка, която има за цел да оневини висшите католически духовници и да разсее шумния скандал около църквата, който продължава вече над три десетилетия.

Ватикана провежда конференция за сексуалните посегателства в църквата

Ватикана провежда конференция за сексуалните посегателства в църквата

Във Ватикана започна първата по рода си конференция за сексуалните посегателства срещу деца в католическата църква. Повечето от случаите са отпреди де...