НОВИНИ

Папата ще се срещне със сексуално тормозени от свещеници в Ирландия

Папа Франциск пристигна на посещение в Ирландия, като това е първата визита на понтиф в тази традиционно католическа страна от 40 години. Събитието е натоварено с огромни очаквания, защото Франциск има планирани срещи с жертви на сескуални пресъпления, извършени от католически духовници.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:51, 25.08.2018
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Папа Франциск пристига в една друга Ирландия, много по-различна от тази, която през 1979 година е посетил Папа Йоан Павел Втори - това се първите коментари за вече нареченото историческо посещение. И една от основните причини за това са поредицата скандали, свързани със сексуални посегателства, извършвани от духовници, които църквата е прикривала.

Само преди дни бяха оповестени резултати от мащабно разследване в амеркианския щат Пенсилвания, които разкриха 70-годишно системно насилие над деца. Засегнати са били повече от 1000 непълнолетни, а църквата е прикривала деянията на повече от 300 свещеници.

Последва и реакция - Папа Франциск заклейми сексуалните посегателства срещу деца и това, че те са били прикривани от духовниците. В писмо до католиците по света той призова да се сложи край на "културата на смъртта" в Църквата, призна, че тя се е провалила със справянето с този проблем и поиска прошка. А жертвите поискаха действия.

Питър Айсили, жертва на сексуален тормоз: Какво правят жертвите на сексуално насилие, извършено от духовници, излизат на светло, нарушават мълчанието си и започват да говорят - действат! Точно това трябва да започнат да правят Папа Франциск и Ватикана - да действат!

Основният акцент в посещението на Папата ще бъде проповедта му по време на Световната среща на семействата, с която Католическата църква ще отбележи ролята, която най-близките имат за вярващия.

Според мнозина Папа Франциск ще получи хладен прием в една Ирландия, в която премиерът е гей, а неотдавнашни референдуми либерализираха законите за абортите и еднополовите бракове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Кметът на Царево: Няма да се строи в Силистар
​Кметът на Царево: Няма да се строи в Силистар
​Животновъди излязоха на протест с искане да отпадне карантината в Странджа
​Животновъди излязоха на протест с искане да отпадне карантината в Странджа